Eğitimde Açıklık İlkesi
Bilginin bireyler arasında veya sistem içerisinde akışının kolay olması anlamındaki açıklık ilkesi eğitim açısından birtakım sonuçları bulunuyor. Bu sonuçlar, okul müdürü- üst statüler; okul müdürü-öğretmen; öğretmen-öğrenci arasındaki bilgi akışını ilgilendiriyor.
Okul müdürü-öğretmen arasındaki bilgi akışı öğretme-öğrenme sürecini ve dolayısıyla örgütsel etkililik açısından önem taşıyor. Okul müdüründen öğretmene bilgi akışının gerçekleştirilmesi; yani amaçların neler olduğu konusunda bir açıklık yoksa sorun olabilir. Bu yoksunluk örgütün amaçlarına ulaştıracak araçların da eksikliği anlamına geliyor.
Yine, böyle bir süreç öğretme-öğrenme sürecine katkı sunacak bilgilerden yoksunluk anlamına gelir ki bu da okulun etkililiğinin olumsuz etkilenmesi anlamına gelir.
Kuşkusuz, okul müdüründen öğretmene bilgi akışını engelleyen etkenler vardır. Bu durum okul müdüründen olabileceği gibi örgütsel koşullarda da aranabilir. Okul müdürünün iletişim alanında yetersizliği ve okulun çalışan açısından; öğrenci açısından büyüklüğü olabilir.
Diğer taraftan, sınıf içinde sorun davranışlar öğretmen-öğrenci arasında bilgi akışını engellemektedir. Yine, öğrencinin devamsızlığı öğrenci-öğretmen arasında bilgi akışını engellemektedir.
Öğretmen-öğrenci arasındaki bilgi akışını engelleyen etkenler arasında öğrenciler arasında da görülebilir. Kuşkusuz, öğretmenin yabancılaşması da bilgi akışını engellemektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.