Dürüst Okulların Öğrencisi Mağdur Olacak

Dürüst Okulların Öğrencisi Mağdur Olacak
Önümüzdeki yıl SBS yok. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışmaların sonucunu bir süre sonra kamuoyuna açıklayacak. İşte, bazı ön bilgiler...

Liseye girişte SBS yerine gelen sistemi değerlendiren Sabah'tan Sait Gürsoy, önümüzdeki yıl 8'inci sınıfların tabi tutulacağı yenilikleri anlattı ve dikkat çeken bilgiler paylaştı: "Bizde öğretmenlerin notları objektif veremediği bir gerçektir. Yine kaliteli eğitim yapan ve dürüst not veren okulların öğrencileri mağdur olacak. Korkarım ki notun yüzde 40 etkisinde de suiistimaller yaşanabilecek. Kısacası, henüz hiçbir şey net değil. Veli ve öğrencilerin akılları karışık, panik içindeler."

İşte, Gürsoy'un yazısı:

Önümüzdeki yıl SBS yok. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışmaların sonucunu bir süre sonra kamuoyuna açıklayacak. Şimdi size kesin olmayan, bazı ön bilgileri aktaracağım. 2014'te ortaokul son sınıf öğrencileri adrese dayalı olarak ilgi, yetenek ve not durumuna göre Anadolu veya meslek ve teknik liselere yönlendirilecek. 8'inci sınıf öğrencileri mayısta istedikleri okula ön kayıt yaptıracak. Öğrencinin ortaokul başarı puanı, spor, bilim, sanat gibi faaliyetleriyle de birleştirilerek, liseye giriş puanı oluşacak.

Ön kabul bu puana göre olacak. Başvurduğu lisede kontenjan dolmazsa, öğrenci oraya kayıt yaptıracak. Herkes ikametine yakın Anadolu Lisesi bulma şansına sahip. Anadolu lisesinin olmadığı yerde de çok programlı lise devreye girecek. Ben yine de Anadolu liselerinde kontenjan sıkıntısı olacağını düşünüyorum. MEB'in bu konuya çalışmasında yarar var.

Önümüzdeki yıl, 8'inci sınıflarda matematik, Türkçe, sosyal, fen, din ve yabancı dilden dönem içindeki 3 sınavdan 1'i merkezi olacak. Burada öğrenci sabit kalırken, öğretmenler okul değiştirecek. Her ders için ayrı test sınavı yapılacak. Yanlışın doğruyu götürmemesi düşünülüyor. Bence yanlış; bu sistemde öğrenciler cevapları korkmadan sallayabilir.

Sınavlar yıl içine yayılacak. Giremeyenlere mazeret sınavı yapılacak. Bu da yanlış. Merkezi sınavda, soruların ağırlıkları ve çözüm ortalamaları tek olmalıdır. Şayet aynı isimde 2 sınavı birleştirmeye kalkarsanız, hukuksal sorunlar oluşur. Sorular 8'inci sınıf müfredatına uygun, kazanımları ölçen ve yoruma dayalı olacak. Öğrenci her 2 dönemde görülen konulardan 6 sınava girecek. Yalnızca bu sınavlardan sınıf geçilmeyecek. Sınavlar, aralık ve nisanda olabilecek. Sistem oturursa 7'nci, 6'ncı belki de 5'inci sınıflara kaydırılabilecek. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine girişte, bu sınav sonuçlarından faydalanılacak.

Yılsonu başarı puanını yüzde 40 öğretmen notu, yüzde 60 merkezi sınav belirleyecek. Liseye giriş puanını 6'ncı sınıf yüzde 10, 7'nci sınıf yüzde 20, 8'inci sınıf yüzde 70 etkileyecek. Bu yıl son sınıfların, 6'ncı ve 7'nci sınıf yılsonu başarı puanları yeniden hesaplanabilir ya da bir alternatif bulunabilir.

Bizde öğretmenlerin notları objektif veremediği bir gerçektir. Yine kaliteli eğitim yapan ve dürüst not veren okulların öğrencileri mağdur olacak. Korkarım ki notun yüzde 40 etkisinde de suiistimaller yaşanabilecek. Kısacası, henüz hiçbir şey net değil. Veli ve öğrencilerin akılları karışık, panik içindeler.

Kaynak:Sabah

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.