Diyanet yeterlilik sınavı yeniden düzenleniyor!
Yeni uygulanacak olan sistemi anlatan Bozdağ,geçtiğimiz yıl yapılan sınavlarda sistemden dolayı büyük bir başarısızlığın yaşandığını ifade ederken, Türkiye’de 10 bin imama ihtiyaç olduğunu açıkladı.
“BU SİSTEM SINAV ADİL DEĞİL”
Geçtiğimiz yıl yapılan Diyanet Yeterlilik Sınavı’nda başarı oranının yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu başarısızlığın ardında sınav sistemindeki adaletsizlik olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl yapılan Diyanet Yeterlilik Sınavı ile ilgili bilgi veren Bozdağ, “Diyanet İşleri Başkanlığı yeterlilik sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptırıyor. Son yapılan sınava 144 bin imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi adayı katıldı. Sınavda başarı oranı sadece yüzde 8.7 oldu. 12. 661 aday yazılı sınavı geçebildi. İlahiyat Fakültesi mezunlarının yüzde 13’ü sınavda başarılı olurken, imam-hatip lisesi mezunlarının ise yüzde 5’i başarılı oldu. İmam-hatip, müezzin kayyım ve Kur’an Kursu öğreticisi olarak atanabilmek için KPSS’nin ardından yeterlilik için yapılan yazılı ve sözlü sınavları da geçmek gerekiyor” dedi.
“SORULARI UZMANLARA İNCELETTİM”
Adayların, çok zor sorularla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Bozdağ, “Bize bununla ilgili şikâyetler geliyordu. Adaylara yöneltilen soruları uzmanlara incelettim. Kendim de bizzat inceledim. Sorular hakikaten çok zor” diye konuştu. Adaylara yöneltilen soruların aldıkları eğitim programına uygun olması gerektiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şu an uygulanan sistemde ilahiyat fakültesi, ilahiyat meslek yüksek okulu ve imam-hatip liselerinin ortaklaşa aynı sınava tabi tutulduklarını hatırlatarak bunu değiştireceklerini açıkladı.
“ALDIKLARI EĞİTİM NE İSE SORULAR BUNA UYGUN OLACAK”
Yapılacak olan değişiklikle birlikte adayların eğitim programında ne varsa buna uygun soruların sorulacağını dile getiren Bozdağ, “İmam hatip lisesindeki eğitim programında ne varsa, bu mesleği yapacak olan kişi neleri bilmesi gerekiyorsa o çerçevede sorular sorulması gerekiyor. Soruların hem eğitim müfredatı ile hem de yapılacak olan görevle ilgili olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“10 BİN İMAM AÇIĞI VAR”
Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile de istişare ettiklerini ifade eden Bozdağ, yeni sistemin yığılmaların önüne geçeceğini söyledi. Türkiye’de önemli miktarda imam açığının olduğunu kaydeden Bozdağ, “İmam açığımız 10 bin civarında. Sınav sisteminden dolayı bu açığı kapatamıyorduk. Yeni sistemle bu açık kapanabilir” dedi.
Kaynak : memurhaber
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.