Çevremizdeki doğal varlık, tarihi mekan, tarihi eser ve tarihi nesneler

Çevremizdeki doğal varlık, tarihi mekan, tarihi eser ve tarihi nesneler
Çevremizdeki doğal varlık, tarihi mekan, tarihi eser ve tarihi nesnelere örnek verebilir misiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çevremizde doğal ya da sonradan yapılmış birçok yapı ve mekan bulunmaktadır. Bunlar çevremiz olarak bir bütünün parçaları şeklinde birbirini tamamlamaktadır. Doğal varlık, tarihi mekan, tarihi eser, tarihi nesneler çevremizde bulunmaktadır. Özellikle tarihi şehirlerde ve kadim olarak insanlığın yaşadığı topraklarda bunlara rastlamak mümkündür.

İnsanlar çevrelerinde geçmiş ve gelecekle bağ kuracak birçok unsur ararlar ve buna da ihtiyaç duyarlar. Doğal alanlar ve tarihi yerler bu nedenle önemlidir.

Çevremizde doğal varlık, tarihi mekan, tarihi eser, tarihi nesnelere örnekler şu şekildedir:

  • Doğal Varlık: Belgrad Ormanı
  • Tarihi Mekan: İstanbul – Fatih – Suriçi
  • Tarihi Eser: Sultanahmet Camii 
  • Tarihi Nesne: Sultanahmet Meydanı’ndaki – Milyon Taşı

Öncelikle tarihi eserlerden bahsetmek istiyorum. Beni en çok etkilemiş olan tarihi eserlerden birisi  Yerebatan sarnıcıdır.  

  • Yere batan sarnıcı kapalı ve su ile dolu bir zemine sahiptir.
  • Kız kulesi beni çok etkilemektedir. Benim için yalnızlığın simgesidir. Daima suların ortasındadır. Gece ışıklandırmaları ile çok güzel görünmektedir.

Tarihi mekanlar;

  • Sultan Ahmet Camii, Ayasofya, Galata kulesi, Rumeli ve Anadolu hisarları  diğer etkileyici olan insan yapımı tarihi eserlerdir.
  • Dolmabahçe, Çırağan, Yıldız ve Beylerbeyi sarayları görülmesi gereken diğer eserlerdir.
  • Kapalı çarşı ise alışverişi tarihin kokusunu ciğerlerinize çekerek yapmanıza olanak tanımaktadır.

Doğal varlıklar;

  • Kilimli parkuru, ailecek gezi ve yürüyüş yapılabilecek alanlardan biridir.
  • Beykoz ormanları etkileyici doğallıkta bir ormandır. Son baharda yaprakların her tür renk değişimine şahit olabilirsiniz.
  • Nezahat GÖKYİĞİT botanik bahçesi ise bize bitki çeşitliliği konusunda muazzam bir görüntü sunmaktadır. Mutlaka gidilmesi gerekli bir yerdir.

Tarihi nesneler;

Tarihi nesnelere, en güzel örnek olarak Topkapı saray Müzesidir. Burada karşımıza birçok irili ufaklı tarihi kalıntılar karşımıza çıkmaktadır. Bize inceleme olanağı sağlamaktadır.  

Topkapı Sarayında bulunan kılıçlar, Hz. Osman'ın şehit edildiği anda okuduğu Kuran-ı Kerim tarihi nesneler olarak ilk aklıma gelenlerdir.  Miğferler, çatallar, kaşıklar, ok ve yaylar, miğferler, tarihi silahlar diğer tarihi nesneler olarak hatırlanabilir.

Büyük tarihi kalıntılar olarak karşımıza Rumeli hisarı ve Ayasofya çıkmaktadır. Tarihi İstanbul surları ise Bizans İmparatorluğundan bize kalan kalıntılardır.

1528
2188
1394
323
291
328
2701
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.