Bulutlar nasıl meydana gelir
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapı. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Bulutlar havada uçuşan, minik su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir. Yeryüzünden yükselen hava soğur ve belli bir seviyeden sonra yoğuşma noktasına ulaşır. Su buharı yoğuşur ve minik damlacıklar, çok soğuk havalarda ve daha yükseklerde ise buz kristalleri oluşur.
Hava ısındığında yükselir ve beraberinde nem yüklü tanecikleri de taşır. Nem taşıyan sıcak hava akımı atmosferde yükselirken, havanın basıncı ve sıcaklığı azalır. Basınç azaldığı için nem taşıyan hava molekülleri genleşir ve sıcaklık azaldığı için su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Eğer koşullar elverişliyse yoğunlaşan hava kütleleri üst üste biner.
Basit bir açıklama olarak, hava yükseldiğinde, tıpkı bir dağa çıkarken olduğu gibi soğur. Soğuk hava ılık hava kadar fazla su buharı tutamaz. Bu nedenle hava soğudukça doygun hale gelir ve içindeki su buharı yoğunlaşır. Bu, tıpkı soğuk bir pencerede yoğunlaşma olduğunda görüldüğü gibi, bir gazdan bir sıvıya dönüşme anlamına gelir. Su buharı gökyüzünde bir sıvıya dönüştüğünde küçük toz parçalarına yapışan çok sayıda küçük su damlacıkları oluşturur; gördüğümüz bulut olarak açığa çıkan, havada asılı kalan su tanecikleri kümesidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.