Ayıpsız yar (dost) arayan, yarsız (dostsuz) kalır

Ayıpsız yar (dost) arayan, yarsız (dostsuz) kalır
Ayıpsız yar (dost) arayan, yarsız (dostsuz) kalır atasözünün anlamı, kişilerin ve olayların küçük kusurlarını hoşgörü ile karşılamak, onları kusurları ile kabul etmek gerektiğini anlatmak için söylenir.

Hata yapmak ve kusurlu olmak biz insanlar içindir. Hiçbir insan her yönüyle mükemmel olamaz. Öte yandan kusursuz güzelde olmaz. "Evleneceğim kadın kusursuz olmalı" diyen eş bulamaz. Bu kural yanlız eş için değil, elde etmek istediğimiz herşey için doğrudur.

Hemen her şeyin, her insanın bir kusuru, bir eksiği vardır. Hatasız kul olmaz. Dolayısıyla insanın mükemmel bir dost, arkadaş ve sevgili aramaya çalışması boşunadır. Böyle bir dost bulamayacağı gibi, dostsuz kalması da mümkündür. Bu bakımdan insan bir şey elde etmek, bir dost bulmak istiyorsa onları kusurları ile kabul etmeye hazır olmalıdır.

Hiçbir insan kusursuz yaratılmamıştır. Herkesin bir eksik yanı bulunabilir. Bütün iyi özellik ve güzellikleri kendisinde toplamış bir insan bulunamaz. Bu durumda iş, eş ve dost seçerken bazı ufak kusurları görmezden gelmek olumlu bir davranıştır.

Kaldı ki ileride bu kusu­ru da düzeltme imkânı bulunabilir. Her şeyin en mükemmelini aramak, hiçbir zaman onu bulamamak, hatta belki kusurlulardan da mahrum olmak demektir. 

Kaynak:Eğitim Sistem

3
13
107
0
0
3
131
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.