Araba devrilince (teker kırılınca) yol gösteren çok olur

Araba devrilince (teker kırılınca) yol gösteren çok olur
Araba devrilince (teker kırılınca) yol gösteren çok olur atasözünün anlamı, iş işten geçtikten sonra verilen öğüdün değeri yoktur anlamında bir sözdür.

İnsanları, henüz işin başındayken, başlarına kötü bir sonuç gelmeden önce uyarmalıdır. Tehlikeyi daha önce kimse haber veremezde kötü sonuç ortaya çıktıktan, iş işten geçtikten sonra şöyle bir yol tutumalıydın, böyle davranmamalıydın diye, akıl satar, bilgiçlik ve feraset gösterisi yaparlar.

Başımıza gelecekleri önceden bilemeyiz. Kötü sonuç doğuran bir olayı kimse önceden sezemez; ama kötü sonuç ortaya çıkınca herkes ayrı bir çıkış yolu göster­meye kalkışır.

Artık iş işten geçmiştir. Buna rağmen te­selli etmek yerine herkes "şöyle yapmalıydın; böyle davranmalıydın, şu yolu izlemeliydin" gibi fikir yürütür.

Tedbiri elden bırakan kişiler için ve iş işten geçtik­ten sonra ortaya çıkan kötü sonuçların yol açtığı tartış­malar hakkında söylenir.

İnsanlar her nedense her şey olup bittikten, işler bozulduktan, ortaya kötü bir sonuç çıktıktan sonra ?niçin böyle yaptın, şöyle yapsaydın, bu yolu tutmalıydın? gibi sözler söylemeyi alışkanlık edinmişlerdir. Önemli olan yapma biçimindeki yanlışlığı, tutulan yoldaki tehlikeyi önceden görmek ve uyarıda bulunmaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

65
126
297
17
17
51
416
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.