Aöf Kredili Sistem Çan Eğrisi Sistemi Nedir

Aöf Kredili Sistem Çan Eğrisi Sistemi Nedir
Anadolu Üniversitesi 2012-2013 eğitim yılında tüm bölümlerini kredili sisteme geçirecek ve bu sisteme mevcut okuyan ve yeni kayıt olan herkes dahil olacaktır. Aöf kredili sistem geçmesi ile birlikte hayatımıza çan eğrisi sistemide girmiş olacaktır.

Peki nedir bu Aöf Çan Eğrisi Sistemi? Aşağıya yazdığım açıklamaları okuyarak bilgi sahibi olacaksınız….

Aöf Dönemlik-kredili programlarda bağıl değerlendirme yöntemi kullanılmaktadır. Bağıl değerlendirme yönteminde bir öğrencinin başarısı bir programda o dersi alan grup içindeki diğer öğrencilerin başarı düzeyleriyle bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Bu durumda bir programda o dersi alan öğrencilerin düzeyine göre her bir ders için ayrı bir geçme puanı oluşmaktadır. Yani bir dersten sınava giren tüm öğrencilerin aldıkları notların ortalamasına göre o dersten geçebilir veya kalabilirsiniz. Bu kapsamda bir öğrenci bir dersten 48 ile CC alıp geçerken, başka bir dersten 56 ile CC alıp geçebilmektedir.

Biraz daha detaylandırırsak eğer;

Çan eğrisinde sınav sonucunda herkesin aldığı notların ortaması alınır.
Buradan istatistiksel işlemlerle (standart sapma) değişim aralığı belirlenir ve artış sayısı belli olur.
Örneğin 4 kişilik bir sınıfta vize ve finallerin ortalaması şunlar olsun; 30,40,50,60.
Burdan sınıf ortalaması 30+40+50+60=180/4 (ortalamaya katılan öğrenci sayısı) = 45 olarak belirlenir. (Bu ortalama genellikle CC ile ifadelendirilir)

Standart sapmada 8 olarak hesaplansın. (Bu sapmayı dersimizi veren öğretim üyeleri yani öğretmenlerimiz belirler)
Eğer hoca ortalamaya CC verirse,yani 45 CC olursa, bu nota standart sapma ilave edilerek veya çıkarılarak diğer notlar hesaplanır.

Yani
45 + 8=53 CB,
53 + 8=61 BB,
45 – 8= 37 CD,
37 – 8= 29 DD olur.

Sonuçta 29′un altı FF, 29-37 arası DD, 37-45 arası CD, 45-53 arası CC, 53-61 arası CB notlarını alır.
Yani ortalaması 30 olan DD ,40 olan CD, 50 olan CC, 60 olan CB notlarını alır.
Sanırım bu biraz daha açıklayıcı oldu. gerçi Çan Eğrisi Sisteminde biz öğrencilerin yapabileceği çok fazla bir şey bulunmamakta. Standart sapma üniversite tarafından hesaplandığı için bizlerin çan eğrisine göre notumuzun ne olacağını ancak üniversitenin notları açıklamasından sonra öğrenebileceğiz. Dersleri geçip geçmeyeceğimizi etkileyen en önemli husus Genel Not Ortalaması Sistemidir. Biz her dönem sonunda Genel Not Ortalamamızı 2.0′ın üzerinde getirirsek, 33 – 50 arası aldığımız tüm derslerden geçmiş oluyoruz… Bu yüzden Kredisi yüksek olan derslerden her zaman daha yüksek notlar almaya çalışmalıyız…

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.