Anadolu Liselerinin Puanları Düşecek
Kontenjanı artan okullara örnek olarak İstanbul Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi gösterilebilir. Bu okullar müthiş bir rakamla birinci sınıfları alacak. Bu yıl bu okullar 1.428 öğrencilik kontenjan açıyor. Bu okullardan Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi geçen yıl 700 kontenjan açmıştı. 1.428 kontenjan ile bu yıl kontenjanı 2 katına çıkacak olan lisede öğrenci sayısı 3 katına çıkacak ve toplam 2 bin 100 öğrenci mevcuduna ulaşacak. Rakam böyle olunca bu lisede yeni 9. sınıflar 40 şubeye bölüştürülecek.
SINIF MEVCUDU 40′A ÇIKIYOR
Az önce bahsi geçen Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin geçen yılki mevcudu 2 bin 500 idi. Bu yıl bu okulda da kontenjanın artması ile okulun öğrenci sayısı 4 bine ulaşacak. Bu artışa, geçen yıl 700 öğrenci alınan 9.sınıf kontenjanlarının 400 öğrencilik artması. Hal böyleyken okulun şube sayısı da oldukça fazla ve büyük bir yığılma var. Önceden şube sayısı 26 iken kontenjan artışıyla 40 olacak. Bu da öğrenci artışını karşılamak için yeterli gelmiyor. 34 ile sınırlandırılan bir sınıftaki öğrenci sayısı bu artışı karşılayabilmek için 40′a yükselecek. Ayrıca okulların bu yoğunlukta ikili eğitimden başka bir şansı kalmıyor. Bu nedenle sabah 07.00′den akşam 19.00′a kadar dersler devam edecek.
OKUL YÖNETİCİLERİ ŞAŞKIN
Anadolu liselerinin eski kalite ve prestijinde olmadığını vurgulayan okul yöneticileri eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Başka liselerden Anadolu lisesine dönüştürülen okullarda çalışan öğretmenlerin büyük kısmı da sözleşmeli olarak çalışıyor. Bu tüm eğitim sistemini ilgilendiren bir problem olarak gündeme getirilmeli ve bir an önce çözümlendirilmeli.
İKİLİ EĞİTİME GEÇİLECEK
Tüm liseler yeni uygulamayla birlikte Anadolu lisesi oldu. Bu da okulların kalitesini yitirmesine neden olmakla birlikte kontenjanların yükselmesine neden oldu. Bunun yanında kontenjanları düşen okullar da bulunuyor ancak kontenjanları yükselişte olan okullar çoğunlukta. Kontenjan artışı o kadar fazla ki bazı okulların mevcudu 2 katına ulaştı. Bu da öğrencilerin ikili eğitime sürüklenmesinden başka bir şeye neden olmuyor. Sabahçı öğrenciler saat 07.00′de derse girecek ve 13.30′da dersten çıkacak. Öğleci öğrenciler ise 13.30′da bayrağı devralacak ve akşam 19.00′a kadar ders yapılacak. TEOG ile birlikte tercih dönemine giren öğrenciler de lise ve kontenjan artışları için oldukça kaygılı.
ANADOLU İMAM HATİPLERİN KONTENJANI 5 KAT ARTTI
Kontenjan artışından Anadolu imam hatip liseleri de nasibini aldı. Geçen yıl 40 bin olan kontenjanlar bu yıl 5 katına çıkacak ve 200 bine ulaşacak. Yeni TEOG ve tercih sistemi nedeniyle meslek lisesine giriş yapmak isteyen öğrenciler tercih yaptıkları ekranda bölümleri görüntüleyemedikleri için durumlarının ne olacağını merak ediyor. Tercih sisteminin de değişmesi nedeniyle birçok karışıklık ortaya çıktı. Bu değişikliklerden bazıları şu şekilde:
- Okullar fen ve sosyal bilimler, Anadolu, çok programlı Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu ve Anadolu imam hatip liseleri olarak sınıflandırıldı.
- Okulların Anadolu liselerine dönüştürülmesi nedeniyle Anadolu liselerinin kontenjanlarında fırlama yaşandı. Geçen yıl 226 bin 780 olan Anadolu lisesi kontenjanları bu yıl 393 bine yükseldi. Anadolu imam hatip liseleri ise 40 bin 228 olan kontenjanını 200 bin 44′e çıkardı. Toplamda geçen sene 438 Anadolu lisesi vardı ancak bu yıl bu rakam 937′ye ulaştı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.