Ana kızına taht kurar, kız bahtı kocada arar

Ana kızına taht kurar, kız bahtı kocada arar
Ana (anne) kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar atasözünün anlamı, kocası iyi olmayan bir kadın, kendi ne kadar zengin olursa olsun mutlu olamaz anlamında kullanılan bir söz.

Nitelikli anne kızı için çeyizler hazırlar, onun geleceği için yatırım yapar ve sonraki yıllarında mutlu olması için çabalar durur. Bu çabalama ne kadar mükemmel olursa olsun, kızın evlendikten sonra çok kadar çok birikim bırakırsa bıraksın, kocası iyi bir insan olmadıktan sonra hiçbiri beş para etmez. Kocası kadının bahtını, hayatının nasıl geçeceğini belirler. Evin erkeği disiplin ve adaleti yarattığı için, kadının annesinden kalanları mükemmelde olsa, kötü koca bunları tüketir, karısını mahfeder, bahtını karartır.

Bir aile maddi imkanlarıyla kızlarına iyi bir yaşama düzeni sağlayabilirler. Ancak evlendiğinde eşiyle mutlu olmasını sağlama konusunda ellerinden hiçbir şey gelmez. Kocası geçimsiz olan bir kadın, kendi ne kadar zengin olursa olsun, mutlu olamaz.

Kaynak:Eğitim Sistem

6
1
5
4
4
2
107
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.