8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Periyodik Sistem Cevapları
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı
Günlük yaşamda kullanılan hangi elementleri biliyorsunuz?
Cevabı: Günlük hayatta kullandığımız bazı elementler ve kullanım alanları şu şekildedir;
Elementlerin keşfi kimya bilimi için nasıl bir değişim başlatmıştır?
Cevabı: Kimya çok eski bir bilimdir; ilk uygulamaları insanların ateşi keşfetmeleriyle birlikte başlamıştır. Binlerce yıl sonra insanlar, bakır ve kalaydan tunç yapımında, altın ve demiri cevherlerinden ayırmada kimya bilgilerinden yararlandılar. Bitki köklerinden boyarmadde, bitkilerden ilaç ve zehir, tahıl ve meyvelerden alkol çıkardılar.İlk kimya kuramlarını Eski Yunanlılar geliştirdiler. Yunanlılar, bütün maddelerin toprak, hava, su ve ateşin değişik oranlarda birleşmesi sonucunda oluştuğunu ileri sürmüşlerdi. Ama kimya gerçek bir bilim haline ortaçağda gelmeye başladı. İlk deneysel kimyacılara “simyacı” denirdi ; simyacılar ana metalleri altına çevirmeye, hastalıklar için evrensel bir ilaç bulmaya ve ölümsüzlüğü getirecek bir madde keşfetmeye uğraştılar.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı
Doğada bulunan ve laboratuvarda üretilen elementlerle birlikte toplam 118 element vardır. Demir, bakır, oksijen, hidrojen, azot, magnezyum, alüminyum bunlardan bazılarıdır. Bu kadar çok element hakkında bilgiye nasıl ulaşılmıştır? Acaba elementler nasıl bir sistem içinde sıralanmıştır?
Cevabı: Periyodik sistem,elementleri gösteren ve özellikleri ile ilgili bilgi veren bir cetveldir. İlk defa Dimitri Mendelyef periyodik sistemi atom ağırlıklarına göre düzenlemiştir. Bugün modern periyodik sistemde elementler atom numaralarına göre düzenlenmiştir.Elementlerin özellikleri artan atom numaralarına bağlı olarak değişir,bu değişme ise periyodiktir.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı
Geçmişten Günümüze Periyodik Sistem
Geçmişten günümüze periyodik sistemin oluşturulma sürecini çeşitli kaynaklardan araştırınız ve edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla tartışınız.
- Tarihteki ilk periyodik tabloyu 1829 yılında yapmıştır.
- Periyodik tabloyu, benzer özellik gösteren elementleri üçerli gruplar oluşturarak yapmıştır.
- Benzer özellikler gösterdiği için lityum, sodyum ve potasyum aynı grupta yer almıştır. Aynı şekilde klor, brom ve iyot benzer özellik gösterdiği için başka bir üçlü grubu oluşturmuştur.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı
Elementlerin Sınıflandırılması
Bazı elementler katı, bazıları sıvı, bazıları ise gaz hâlinde bulunur.Acaba hangi elementler hangi özelliklere sahiptir?
Cevabı: Periyodik çizelge, benzer kimyasal ve fiziksel özellikleri olan elementlerin birlikte gruplandırıldıkları bir çizelgedir. Elementler gruplandırılırken oda şartlarındaki fiziksel hâl, sertlik-yumuşaklık, iletkenlik, kararlılık, iyon yükü gibi özellikleri dikkate alınır. Periyodik tabloda benzer özelliğe sahip elementler alt alta dizilmiştir.
Metaller
Metaller genellikle dayanıklı, ağır ve parlak görünümlüdür. Demir, bakır, alüminyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kurşun, kalay ve cıva günlük yaşamda karşılaştığımız metallerden bazılarıdır.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı
Ametaller
Ametaller katı, sıvı ve gaz hâlinde bulunabilir. Ametallerden kükürt, kauçuk üretiminde ve tarım ilacı yapımında kullanılır. Klordan, suların dezenfekte edilmesinde ve temizlik malzemesi yapımında yararlanılır. İyot, ilaç ve mürekkep yapımında kullanılır. Kömürün yapısında bulunan karbondan çelik üretimi gibi pek çok alanda yararlanılır.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı
Yarı Metal
Periyodik tabloda metaller ve ametaller arasında olan bazı elementler vardır. Bunlar yarı metal olarak adlandırılır. Bor, silisyum, germanyum,arsenik, tellür ve polonyum yarı metallere örnektir. Aşağıdaki periyodik tabloda yarı metaller yeşil renk ile gösterilmiştir.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı
Bölüm Sonu Değerlendirme
Aşağıda verilen periyodik tabloyu inceleyiniz. Burada her bir renk ile gösterilen elementlerin metal, ametal, yarı metal ve soygaz sınıfından hangisine ait olduğunu belirleyiniz. Altta verilen renkli kutuların karşısına yazınız.
Cevabı:
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.