8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Besin Zinciri Cevapları
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı
Orman yangını doğal kaynakları nasıl etkiler?
Cevabı: Orman yangınları günümüzde oldukça fazla görülen bir afettir. Bazen insanlardan kaynaklanan yangınlar olur,bazen de kendiliğinden çıkan yangınlar olur ama kendiliğinden çıkan yangınların sebebi de insanlardır ! Biz ormanları korumalı, oradaki canlıları unutmamalıyız.. Orman yangınları hem çevreye hem de canlılara oldukça fazla etkiler verir. Çevre çok kötü görünür ve eski güzelliğini bulamaz. Canlılar yuvalarını kaybederler,ölürler,yiyecek bulamazlar..
Kaynakların tükenmesi gelecekte ne gibi sorunlara neden olabilir?
Cevabı: İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler hayatları için gerekli oksijeni hava ile kullanırlar. İnsanların çeşitli şekillerde, fabrika bacaları, araba egzoz hazları ile bu havayı kirletirler. Bu hava kirliliği ile zehirli atıklar yağmur suları ile akarsularına ve toprağa karışmaktadır. Toprakta bulunan ve suda yaşayan canlılar bu durum olumsuz etkilemekte, canlı türlerinin azalmasına ve yok olmasına sebep olmaktadır. Doğadaki canlı türlerinin zenginliği sağlıklı bir çevre ile mümkün olabilmektedir.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı
Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Gördüğünüz bu ekosistemde hangi canlılar bulunur? Bu canlılar arasında nasıl bir beslenme ilişkisi vardır? Bu ekosistemdeki bir canlı topluluğunun yok olması diğer canlıları nasıl etkiler? Tahmin ediniz.
Cevabı: BALIKLAR, YILANLAR, KUŞLAR, MAYMUNLAR GİBİ CANLILAR BULUNUR.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı
Besin Zinciri
Bir ekosistemde birçok canlı ve cansız varlığın birbirleriyle etkileşim içinde bulunduğunu önceki sınıflarda öğrenmiştiniz. Ekosistemde bir canlının hayatını sürdürebilmesi, diğer bir canlının hayatına bağlıdır. Avcı olan canlı, av olan başka bir canlıyı yem olarak kullanırken kendisi de başka bir canlıya av olabilir.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı
Ekoloji Piramidi
Bir ekosistemdeki besin zincirinde yer alan basamaklar arasında bulunan ilişki ekoloji piramidi ile ifade edilir. Üreticiler ekoloji piramidinin ilk basamağında, 1. dereceden tüketiciler 2. basamağında, 2. dereceden tüketiciler ise 3. basamağında yer alır. Ayrıştırıcı olan bakteri ve mantarlar ise besin piramidinin her basamağında yer alabilir. Ekoloji piramidinde enerji ihtiyacını üreticilerden elde eden canlılara otçul, otçullardan elde edenlere etçil, bu iki grubun ikisinden de elde edenlere ise hem etçil hem otçul adı verilir.
8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı
Bölüm Sonu Değerlendirmesi
1.Yukarıdaki grafikte bir besin zincirinde bulunan canlıların vücutlarında biriken zehirli madde miktarı gösterilmiştir. Bu bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
a) Biyolojik birikim en fazla hangi canlıda olmuştur?
Cevabı: X canlısında olmuştur.
b) Bu besin zincirinin ilk halkasında hangi canlı bulunur?
Cevabı: T canlısında bulunur.
c) Bu besin zincirinin son halkasında hangi canlı bulunur?
Cevabı: X canlısı bulunur.
ç) Bu canlılar arasındaki enerji aktarım sırası nasıl olmalıdır?
Cevabı: T>Y>Z>X
2)Yukarıda, sudaki bir besin zincirine örnek verilmiştir. Buna göre aşağıdaki soruların yanıtlarını yazınız
a) Salyangoz sayısı artarsa diğer canlıların sayısındaki değişim nasıl olur?
Cevabı: Besin bol olacağından ötürü diğer canlıların da sayısında artış görülecektir.
b) Bu besin zincirinde üretici ve 2. dereceden tüketici canlılar hangileridir?
Cevabı: Üretici olan su bitkisi iken 2. dereceden tüketici olarak Salyangoz yeşil güneş balığı çipura ve büyük mavi balığı sayabiliriz.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.