8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Asitler ve Bazlar Cevapları

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Asitler ve Bazlar Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 4. Ünite Madde ve Endüstri Sayfa 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 Asitler ve Bazlar Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

Bir süs bitkisi olan ortancalar bahçelerimizi süsler. Ortancaların mavi ve pembe tonları vardır. Asidik topraklarda yetişen ortancalar mavi tonlarında, bazik özellik taşıyan topraklarda yetişen ortancalar ise pembe tonlarında olur.
Ortancalar toprağın özelliğine göre neden renk değiştirir? Tahminlerde bulununuz.
Asit ve baz nedir? Araştırınız.

Cevabı: Bitkinin toprağındaki maddelerin türüne göre rengi değişir. Yani eğer toprağınızın pH derecesi yüksekse bitki pembe renkli, pH derecesi düşükse mavi renkli açacaktır.

Asit ve baz nedir? Araştırınız.

H+ iyonu veren maddelere asit; H+ iyonu alan maddelere ise baz adı verilir. … Asitler ve bazlarsuyla çözeltilerinde iyon veren maddelerin bütünüdür. Günlük hayatta kullandığımız sabun, deterjan, deodorant, temizlik maddeleri, elma, sirke, limon, üzüm ve zeytinyağı gibi daha birçok şey asidik ve bazik yapıda maddelerdir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

Asitleri ve Bazları Tanıyalım

Asitli olan bazı meyve ve içecekleri tattığınızda bunların ekşi olduğunu hissedebilirsiniz. Bunlara ekşi tadı veren, içerdikleri asitlerdir. Sulu çözeltilerinde hidrojen iyonu (H) oluşturan maddelere asit adı verilir. Aşağıda bazı yiyecek ve içeceklerde bulunan asit türleri verilmiştir.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı

Maddeleri beherglaslara ayrı ayrı koyunuz.
• pH kâğıtları ya da pH metre ile beherglaslardaki maddelerin her birinin pH değerini belirleyerek aşağıdaki tabloya not ediniz. Tablodaki değerlerden yararlanarak hangi maddelerin asit, hangilerinin baz olduğunu belirleyiniz.

Cevabı:

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

Cevabı:

pH – Asit – Baz

  • Sirke:
  • Bulaşık deterjanı:
  • Turşu suyu:
  • Sıvı sabun:
  • Limon suyu:
  • Karbonatlı su:
  • Maden suyu:

Neler Gözlemlediniz?

 Hangi maddelerin asit, hangilerinin baz olduğuna nasıl karar verdiniz? Açıklayınız.

Cevabı:

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı

Asit yağmurlarının oluşum sebeplerini ve sonuçlarını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

Cevabı:

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı

Acaba bu kadar zararlı olan asit yağmurlarını önlemek için neler yapılabilir?

Cevabı:

Asit yağmurlarının oluşum sebeplerini ve çevreye verdiği zararları düşününüz. Bu sorunun çözümü için öneriler üretiniz ve bunları sınıfınızda arkadaşlarınıza aktarınız

Cevabı:

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı

Bölüm Sonu Değerlendirme

1) Aşağıdaki beherlerde üç tane çözelti verilmiştir. Bunların pH değerlerine bakarak hangisinin asit, hangisinin nötr, hangisinin baz olduğunu altlarındaki boşluklara yazınız.

Cevabı:

2) Aşağıda asitler ve bazlar ile ilgili bazı özellikler verilmiştir. Bunlardan asitlere ait olanları asit şişesi, bazlara ait olanları baz şişesi ile eşleştiriniz.

  • Tatları ekşidir.()
  • Ele kayganlık hissi verir.()
  • pH değeri 7-14 aralığındadır.()
  • Tatları acıdır.()
  • pH değerleri 0-7 aralığındadır.()

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum