500 Bin Öğretmene Yol Göründü

500 Bin Öğretmene Yol Göründü
Rotasyondan kimlerin etkileneceği belli oldu. İlk etapta çalıştığı kurumda veya eğitim bölgesinde 10 yılını dolduranlar tayin edilecek. Bir yıl sonra 8 yıllıklar hedefte. Düzenleme 3 yılda 500 bin öğretmeni yerinden edecek.

Yeni bakanla birlikte yeniden gündeme gelen rotasyon uygulamasının ayrıntıları belli oldu. Zorunlu tayine tabi tutulacak öğretmenlerden tercihleri Temmuz ayında alınacak. Hocalara 40 tercih hakkı verilecek ancak çalıştıkları illerden tercih yapamayacaklar. İlk etapta çalıştığı kurumda veya eğitim bölgesinde 10 yılını dolduran öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Sonra 8 ve 6 yıl şeklinde devam edecek.

ADVERTISEMENT
 

Bakandan onay bekleyen son çalışmaya göre, protestolarla gündeme gelen proje okullarda görev alan öğretmenler de rotasyona uğrayacak. Ancak bu okullarda görev almak isteyen öğretmenler, buralara tayin talebinde bulunamayacak. Söz konusu okullarda görev alacak öğretmenlerin ataması doğrudan milli eğitim bakanı tarafından gerçekleştirilecek.

Yarına Bakış'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçen yıl rafa kaldırdığı öğretmen rotasyonu tekrar gündeme gelirken uygulamanın ayrıntıları da bellli oldu. MEB’in hazırladığı ve bu ayın sonuna kadar yürürlüğe konulması beklenen yönetmeliğe göre, ilk etapta çalıştığı kurumda veya eğitim bölgesinde (valiliklerin belirlediği il ve ilçe grupları) 10 yılını dolduran öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Uygulama, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında başlayacak. 2017-2018 döneminde 8 yılı, 2018-2019’da da 6 yılı dolduran eğitimciler zorunlu tayine maruz kalacak. Son dönemde öğrenci protestolarının yaşandığı İstanbul Erkek, Galatasaray, Vefa gibi gözde okullarda görev alan öğretmenler de rotasyona uğrayacak. 10 yılını dolduran gönderilecek. Ancak bu okullara tayin talebinde bulunulamayacak. Söz konusu öğretmenlerin ataması doğrudan milli eğitim bakanı tarafından gerçekleştirilecek.

MEB geçen yıl seçim dolayısıyla ertelediği rotasyon uygulamasını İsmet Yılmaz’ın bakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte tekrar gündemine aldı. Yeni uygulama geçen seneye göre daha kapsamlı olacak, yüz binlerce öğretmen etkilenecek. Yönetmelik rotasyon yetkisini valiliklere devrediyor. Öncelikle 10 yılını dolduran öğretmenler ele alınacak. Bu süre 2 yıl içerisinde kademeli olarak 6 yıla indirelecek. 3 yılda 500 binden fazla öğretmenin zorunlu tayine tabi tutulması bekleniyor. 10 yılını doldurduğu halde ilkokullarda ara sınıf okutan sınıf öğretmenlerinin rotasyonu ise ertelenecek. Bu öğretmenler sınıflarını mezun ettikten sonra gönderilecek.

ROTASYON TERCİHLERİ TEMMUZ'DA

Rotasyona uğrayacak öğretmenlerin tayin tercihleri temmuz ayında alınacak. Öğretmenlere 40 tercih hakkı verilecek. Çalıştıkları illerden tercih yapamayacaklar. Geçen yıl gündeme gelen rotasyon uygulamasında bir öğretmen, çalıştığı il içinde başka okula tayin isteyebiliyordu. Yeni taslağa göre mecburi olarak il dışı tayine tabi tutulacaklar.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.