4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Yer Kabuğunun Yapısı Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Ata Yayıncılık 1. Ünite Yer Kabuğu ve Dünya’mızın Hareketleri Sayfa 12, 13, 14 Yer Kabuğunun Yapısı Etkinlik Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı
Yer kabuğunu yapısında neler bulunur ?
Üzerinde yaşadığımız Dünya’nın bazı kısımları karalardan bazı kısımlarının denizlerden oluştuğunu biliyoruz. Dünya’mızın belirli bir yer kabuğu vardır ve yer kabuğunun ana maddesi kayaçlardır. Doğada bulunan mineral topluluklarına verilen isimlere kayaçlar denilmektedir. Yerkabuğunu oluşturan kayaçlar mineral birikintilerinden oluştuğu için kırılgan ve hareketli bir yapıya sahiplerdir. Bu yapılar sürekli olarak yer değiştirirler ve bizler bu yer değişimlerinin çoğu zaman farkına varmayız.
Fosiller nasıl oluşur?
Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, oldukça çeşitli alanlarda yapılmaktadır. Yapılan bu araştırmaların bir kısmı ise, dünyanın oldukça eski dönemlerinde yaşamını sürdürmüş fakat günümüze kadar gelemeyerek nesli tükenmiş olan canlılar üzerinedir. Hem bu tür canlıları daha yakından tanımak, hem de dünyanın eski dönemlerinde yaşamın nasıl olduğunu anlayabilmek adına, birtakım incelemelerde bulunulmaktadır. Bu incelemelere yön veren ise fosillerdir.
Dünya’mızın hareketleri nelerdir?
Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru azalır ve kutup noktalarında 0 km olur. Dünya’nın hızının hissedilmemesinin nedeni atmosferle birlikte dönmesidir.
Gece ve gündüz nasıl oluşur ?
Dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. İşte, bunun sonucunda gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamladığı için bir gün 24 saattir.
4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı
Yer kabuğunun yapısında neler bulunur?
Cevap: Üzerinde yaşadığımız Dünya’nın bazı kısımları karalardan bazı kısımlarının denizlerden oluştuğunu biliyoruz. Dünya’mızın belirli bir yer kabuğu vardır ve yer kabuğunun ana maddesi kayaçlardır. Doğada bulunan mineral topluluklarına verilen isimlere kayaçlar denilmektedir. Yer kabuğunu oluşturan kayaçlar mineral birikintilerinden oluştuğu için kırılgan ve hareketli bir yapıya sahiplerdir. Bu yapılar sürekli olarak yer değiştirirler ve bizler bu yer değişimlerinin çoğu zaman farkına varmayız.
Maden ne demektir? Kömür dışında başka madenler de var mıdır?
Yer kabuğunun derinliklerinde, çeşitli doğal etkenlerle oluşan ve ekonomik değeri olan kayaçlara maden adı verilir. Ülkemizde çıkarılan önemli madenlere bor, altın, bakır, gümüş, mermer, linyit, taş kömürü, krom, demir ve cıva gibi madenler örnek verilebilir.
Fosil nedir, Fosil nasıl oluşur?
Geçmişte yaşamış canlıların taşlaşmış kalıntı veya izlerine fosil adı verilir. Canlılara ait kabuk, diş, kemik, deri, yaprak, dal kalıntıları veya bunların izleri fosil olarak nitelendirilir. Canlıların öldükten sonra fosilleşmeleri uzun zaman alır. Bu süreçte önce canlının yumuşak kısımları çürür. Geriye diş, kemik gibi dayanıklı ve sert kısımlar kalır. Bu kısımların üzeri, su, rüzgâr vb. unsurların sürüklediği taş ve toprak ile örtülür. Bu taş ve toprak canlı kalıntıları üzerinde tabaka oluşturur.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.