4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Dünya Hareket Ediyor Cevapları

4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Dünya Hareket Ediyor Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Ata Yayıncılık 1. Ünite Yer Kabuğu ve Dünya’mızın Hareketleri Sayfa 24, 25, 26, 27, 28, 29 Dünya Hareket Ediyor Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. Sınıf  Fen Bilimleri Ders Kitabı Ata Yayıncılık 1. Ünite Yer Kabuğu ve Dünya’mızın Hareketleri Sayfa 24, 25, 26, 27, 28, 29 Dünya Hareket Ediyor Etkinlik Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

• Sizce Dünya’mız nasıl hareket etmektedir?

CevapDünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru azalır ve kutup noktalarında 0 km olur. Dünya’nın hızının hissedilmemesinin nedeni atmosferle birlikte dönmesidir.

• Dünya’nın kaç çeşit hareketi olabilir?

Cevap: Dünya’nın iki türlü hareketi vardır. Birincisi kendi etrafında döner ve bu hareketini yirmi dört satte tamamlar. Bu hareketin sonucunda gece gündüz meydana gelir.İkinci hareketi ise kendi etrafında dönerken elips şeklinde bir yol izleyerek Güneş’in etrafında da döner. Bu hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu hareketin sonucunda ise mevsimler oluşur. Kış, ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimleri oluşur.

• Bu hareketlerinin sonuçları nelerdir?

Günlük Hareketinin Sonuçları:

1. Gece ve gündüz ardalanır.
2. Güneş ışınlarının gün içerisinde yere düşme açıları değişir. Sabah ve akşam güneş ışınları eğik, öğlen vakti ise en yüksek açıyla gelir.
3. Gölge boyları ve yönleri değişir.
4. Günlük sıcaklık farkları oluşur. Gün içerisinde en yüksek sıcaklıklar öğleden sonra görülürken, en düşük sıcaklıklar da güneşin doğduğu andır.
5. Gün içerisinde basınç değişimleri oluşur. Bunun sonucunda günlük (meltem) rüzgârlar oluşur.
6. Kurak ve yarı kurak bölgelerde taşlarda mekanik çözülme gerçekleşir.
7. Merkezkaç (coriolis) kuvveti oluşur. Bunun sonucunda;Sürekli Rüzgârların ve okyanus akıntılarının yönlerinde sapmalar meydana gelir.
8. 30 ve 60 enlemleri civarında dinamik basınç merkezleri oluşur.
9. Yerel saat farkları meydana gelir.

Dünyanın yıllık hareketinin sonuçları:

1. Güneş ışınlarının bir noktaya geliş açısı değişir.
2. Sıcaklık yıl içinde değişir.
3. Gölge uzunlukları yıl içinde değişir.
4. Güneşin ufukta doğup battığı yer ve zamanı değişir.
5. Gece ve gündüz süreleri de yıl içerisinde değişir.
6. Muson rüzgârları oluşur.
7. Mevsimler oluşur.

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı

Güneş’in gün içinde yer değiştirmesinin nedeni nedir?

Cevap: Otomobille bir yere giderken yol kenarındaki ağaçlar ve evler hareket ediyormuş gibi görünür. Oysa yerleri sabittir, değişmez.Gün içinde Güneş de farklı yerlerde duruyormuş gibi görünür. Bunun nedeni Dünya’nın kendi etrafında dönmesidir.
Gece yaşanan yere Güneş ışınları ulaşamaz. Dünya dönerken karanlık yüzü bir süre sonra yine Güneş ışınlarını almaya başlar.

Sabaha karşı etraf yavaş yavaş aydınlanır. Aydınlanmanın olduğu yerlerde Güneş doğudan yükselmeye başlar. Güneş ışınları eğik geldiği için varlıkların gölgeleri uzun olur. Aynı sebeple hava sıcaklığı düşüktür.

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı

Dönme Hareketleri ve Sonuçları

Peki, Dünya’mızın günlük hareketinin sonuçları nelerdir?
• El feneri, dünya modelinin hangi yüzünü aydınlattı? Dünya modeli döndükçe aydınlanan yüzeyler değişti mi?

Cevap:  El Fenerinin kendisine dönük yüzünü aydınlatmıştır. Dünya modeli döndükçe el fenerinin aydınlattığı yüzey de değişmiştir.

• Dünya modeli ve el feneri hangi gök cisimlerinin yerine kullanılmıştır?

Cevap: Dünya modeli dünyanın el feneri ise güneşin yerini tutmaktadır.

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Dolanma Hareketi ve Sonuçları

Dünya’mızın Güneş’in etrafındaki hareketine dolanma hareketi denir. Dünya’mız Güneş’in etrafındaki dolanımını ne kadar sürede tamamlar?

Cevap: Bu hareketini 365 gün 5 saat 49 dakika 12 saniyedede tamamlar.Buna yıllık dolanım denir.Yer küre kendi ekseni etrafında hareket ederken aynı zamanda saat ibresinin tersi yönünde Güneş etrafında döner. 365 günde arta kalan 5 saat 49 dakikalar 4 yılda yaklaşık olarak 1 gün yapar.Bu nedenle Şubat ayları 3 yıl boyunca ; 28 gün, 4. yıl 29 gün sürmektedir.Dünya güneş etrafında dolanırken elips şeklinde izlediği yola yörünge denir.

4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Aşağıdaki noktalı yerlere uygun sözcükleri yazalım.

Dünya’mız kendi etrafında Batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye gündönümü denir. Dünya’mızın bu hareketi sonucunda gece ve gündüz oluşur. Dünya’mız, Güneş’in etrafındaki dolanımını 365 gün 24 saatte tamamlar. Bu süreye yıldönümü denir.

Kaynak:Eğitim Sistem

133
302
142
48
54
86
346
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.