28-29 Kasım 2013 8. Sınıf TEOG Merkezi Ortak Sınav Kuralları
Bu sene ilk defa yapılacak olan merkezi ortak sınavlarda geçerli olacak kurallar nelerdir, ortak sınav şartları ve 8. ortak sınavlar ne zaman perşembe günü hangi sınav var cuma günü hangi sınavlar var ? İşte 2013 2014 1. Dönem 8. Sınıf Ortak Sınav Kuralları :
Ortaöğretimde ilk kez gerçekleştirelecek merkezi ortak sınavların için son günler başladı. Sınav 28-29 Kasım’da, günlük 3 dersten olmak üzere gerçekleşecek. Her dersin sınavı arasında 50 dakika bir dinlenme süresi verilecek. Bu 50 dakikalık dinlenme süresinin, öğrencilerin sınav kaygısını artıracağı düşünülüyor. Bahçeşehir Üniversitesi Rektör danışmanı Turgay Polat, ”öğrenciler bu sürede arkadaşlarıyla birleşecek ve bir önceki sınavı değerlendirecek. Yanlış cevapları için üzülecek öğrenciler bir sonraki sınava konsantrasyonu bozulmuş bir biçimde girecek” şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak uzmanların görüşü ise şu yönde, eğer bu dinlenme süresinde, öğretmenler öğrencileri destekleyici ve onları kaygıdan uzaklaştıracak konuşmalar yapar ise bunun oldukça rahatlatıcı olacağını düşünüyorlar.
Merkezi ortak sınavlara yalnızca 3 hafta kaldı. 8. sınıfta eğitim gören öğrenciler, 28 Kasım Perşembe günü Türkçe, matematik ve din kültürü derslerinden; 29 Kasım Cuma günü ise fen, inkılap tarihi ve yabancı dil derslerinden ortak sınava tabii tutulacaktır. Her sınav test usülü ve 2o sorudan oluşacaktır. Her ders sınavı için ise tanınan süre 40 dakikadır. Hemen hemen 1,5 milyon öğrencinin ve ebeveynlerinin beklediği bir ince ayrıntı belirlendi. Bu ayrıntı ise her sınav arasında verilecek 50 dakika dinlenme süresidir. Fakat bu ince ayrıntıya bazı kişilerden eleştiri geldi. Kimi eğitimcilerin düşüncesi bu dinlenme süresinin çok uzun olduğu yönünde. Eğitimciler bu 50 dakika verilecek sürenin, öğrencileri kötü etkileyebileceğini düşünüyor. .Ancak bu durumun tek çaresinin ise öğretmenlerin elinde olduğu yönünde hem fikirler.
Anafen Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal, ”verilen bu süre zarfında öğrenciler arkadaşlarıyla bir önceki sınavı değerlendirecek. Bu konuşma dahilinde yanlış cevapları için üzülecek öğrenciler bir sonraki sınava konsantrasyonu bozulmuş bir biçimde girecek” diyerek bu kıstası eleştiriyor.
50 dakika şeklinde verilen sürenin öğrenciler üzerinde normal ders saati algısı hissettirilmesini arzuladıklarını söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat da olaya başka bir bakış açısı getiriyor: “Bu sürenin avantaj veya dezavantaj olması tamamen öğretmenlerin elinde. Bu sürede ders işlenmeyeceği için çocuklar sınavı değerlendirip umutsuzluğa kapılabilir. Öğretmen işte bu aşamada devreye girmeli. İlk önce çocuklarla bir sohbet şeklinde ’sınav nasıldı?’ gibi sorularla öğrenciler rahatlatılmalı ve ardından girilecek sınavlar için motivelendirilmeliler.”
Çamlıca Anafen Koleji Eğitim Koordinatörü İsmail Köksal ise şöyle bir tavsiyede bulunuyor; ” Bu süre zarfında ılımlı bir ortam olmalı ve öğrenciler dinlenmeye ve bir sonraki sınav için hazırlanmaya başlanmalı” dedi. Yine Köksal sözlerine şöyle devam etti. ”Öğretmenler, öğrencileri sınavdan çıkarken sınav sorularını arkadaşlarıyla değerlendirmemeli açısından güzel bir tavsiyede bulunmalıdır. 50 dakikalık bu süre zarfında beyinlerini dinlendirmeye ve hafif şeyler yemeye ayırmaları yönünde öneriler sunmalılar” dedi.
Süre sına ermeden sınıftan çıkış yasak.
Öğrenciler sınavlara eğitim aldığı okullarında girecek.
Sınav günlerinde ders işlenmeyecek.
Her sınıfta en az 20 öğrenci sınava girecek.
Oturma şekli MEB’in belirlediği gibi olacak.
Soru kitapçığı A ve B biçiminde iki çeşit olacak.
Sınav aralarında okul dışına çıkış olmayacak.
Sınavını erken tamamlayan, süre bitene kadar sınıftan çıkamayacak.
Okul kantini açık olacak.
Geç kalan öğrenci, sınava girebilecek ancak ek süre verilmeyecek.
Sınava girmeyen öğrenciler, bakanlığa iletilecek
İsteyen öğrenci, sınav kitapçığını beraberinde götürebilecek.
Mazeret sınavı tarihi ise 14-15 Aralık’ta olacak.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.