24 Aralık AKS Sınav Soruları ve Cevapları

24 Aralık AKS Sınav Soruları ve Cevapları
AKS kılavuzuna göre, sözleşmeli ve kadrolu aday öğretmenlerin gireceği AKS, 24 Aralık'da 81 il merkezinde test usulü olarak tek oturumda uygulandı.

AKS SINAVDA UYGULANACAK TESTLER

Sınavda, adaylara toplam 100 (yüz) adet çoktan seçmeli (5 seçenekli) soru sorulacaktır. Sınavda çıkacak sorulara ilişkin konu başlıkları ve soru dağılımları aşağıda yer almaktadır;

A. 657 ve 4483 sayılı kanunlar (%15),
1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ( kısım 8 ve 9 hariç ),
2. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun.
 
B. Bakanlık teşkilatı, görevleri ve mevzuatı (%30),
1. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
3. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,
4. Görevin gerektirdiği diğer mevzuat,
a) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun,
b) 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu,
c) 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu,
ç) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği,
d) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği,
e) Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği,
f) Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği,
g) Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi,
ğ) Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci.
 
C. Öğretmenlik uygulamaları (%50),
1. Eğitim öğretimin planlanması,
2. Öğrenme ortamları,
3. Sınıf yönetimi,
4. Öğretim yöntem ve teknikleri,
5. Ölçme ve değerlendirme.
 
Ç. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (%5).

AKS SINAV GİRİŞ BELGESİ

Adaylar sınav giriş kartlarını; https://mebbis.meb.gov.tr/ adresine kişisel MEBBİS kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak Başvuru işlemleri --> Genel Bilgiler sayfasından "Rapor Al" butonuna tıklayarak alabilirler.

MEB Aday Öğretmenleri (Sözleşmeli/Kadrolu) Adaylık Kaldırma Sınavı e-Kılavuzu'na göre Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) 24 Aralık 2017 Pazar Günü Saat: 10.00’da 81 il merkezinde yazılı olarak tek oturumda yapıldı ve 120 dakika sürdü.
Sınavın ardından adaylar soru ve cevaplar yayınlandı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nce duyurusu yayınlanan Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS)'nda 657 ve 4483 sayılı kanunlar, Bakanlık teşkilatı görevileri ve mezuatı, öğretmenlik uygulamaları, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi konulardan testler uygulandı.
A Kitapçığı soru ve cevap anahtarı için tıklayınız.
B Kitapçığı soru ve cevap anahtarı için tıklayınız.

AKS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 (on beş) iş günü içinde meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Adaylara ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

AKS SINAV DEĞERLENDİRMESİ

Adayın cevap kâğıdı 2 adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır. Okutulan cevap kâğıtlarında doğru ve yanlış cevap sayıları tespit edilerek 4 (dört) yanlış 1 (bir) doğruyu götürecektir. Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden yapılacaktır. Sınavda yer alacak her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek; hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden hesaplanması suretiyle puanlama yapılacaktır

SINAV SONRASI İŞLEMLER

Sınav 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı puanı 60 (altmış) ve üzerinde olan aday öğretmenler (sözleşmeli/kadrolu) başarılı sayılır.

Sınav sonuçlarının Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce valiliklere bildirilmesinin ardından başarılı olan aday öğretmenler (sözleşmeli/kadrolu) adaylık sürecini tamamlamış sayılır.

Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler (sözleşmeli/kadrolu), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği usul ve esaslarınca il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulur. Bu kapsamda da aday öğretmenlerden performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybeder.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.