2014 Sorumluluk Sınavı Olacak mı MEB Ortalama Yükseltme Sınavı Kalktı mı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Haziran ayı Sorumluluk Sınavı yapılacak mı 2014 Haziran not yükseltme sınavı oluyor mu Ortalama Yükseltme Sınavı Kalktı mı
Haziran ayı Sorumluluk Sınavı yapılacak mı 2014 Haziran not yükseltme sınavı oluyor mu Ortalama Yükseltme Sınavı Kalktı mı 2014-2015 OYS sınavı kalkıyor mu? 2014 Haziran Sorumluluk Sınavı Olacak mı MEB Sorumluluk sınavları 2014
Ortalama Yükseltme Sınavları Kaldırıldı, Artık Liselerde OYS Yapılmayacak Evet arkadaşlar geçtiğimiz yıllarda sınavlardan kötü alınan notları yıl sonunda bu notları yükseltmek için sınavlar yapılıyordu
2014 yılında sorumluluk sınavı yapılacak mı sorusu şu ara kafalarda geziniyor. 2014 Haziran ayı sorumluluk sınavı oluyor mu ?
Eğitim Öğretim yılından itibaren liselerde ortalama yükseltme sınavları yapılmayacak haberiyle siz öğrencilere bilgi vermek maksadıyla bu haberi paylaşıyoruz.
Ortalama yükseltme sınavı bundan sonra yapılmayacak çünkü ortalamayla sınıf geçme sisteminde de değişikliğe gidilerek bu uygulama da kaldırıldı. Böylece yıl sonunda ya da tatil sonrası eylülde tek sınavla sınıf geçme kuralı değişti. Öğretmenler yaz tatilinde ise mesleki çalışmaya yönlenecek. Böylece ortalama yükseltme sorumluluk sınavları kalktı mı sorusu da netlik kazandı.
Ortalama yükseltme sınavı bundan sonra yapılmayacak çünkü ortalamayla sınıf geçme sisteminde de değişikliğe gidilerek bu uygulama da kaldırıldı. Böylece yıl sonunda ya da tatil sonrası eylülde tek sınavla sınıf geçme kuralı değişti. Öğretmenler yaz tatilinde ise mesleki çalışmaya yönlenecek. Böylece ortalama yükseltme sorumluluk sınavları kalktı mı sorusu da netlik kazandı.
Liselerde sorumluluk sınavları tarihleri de değişti. Artık bu sınavlar daha önceden olduğu gibi Haziran ve Eylül aylarında değil; Kasım ve Nisan aylarında yapılacak. Eski yönetmeliğe göre başarısız dersi olan öğrenciler Haziran ayında sınava girerek bu dersleri verebildikleri gibi Eylül ayında da rutin hale gelen sınav haklarıyla sınıf geçebilmekteydiler.
Bu yıl yapılan değişiklikle bu sınavlar kaldırılmıştır. Öğrencilerin sorumluluk(borçlu geçtikleri derslerin) sınavları dahi Nisan ve Kasım aylarına alındı.
Tüm uyarılarımıza rağmen özellikle son sınıf öğrencileri YGS-LYS kazanıp üniversiteye yerleşseler bile mezun olamamakla karşı karşıya kalıyorlar. YÖK genellikle Kasım ayına kadar başvuruları uzatabiliyor fakat bu bile yaraya merhem olmayacak gibi.
Sistemde bir problem var, eski ve yeni sistemde öğrenci başarısız olduğu ders sayısı 3 ise bu derslerden sorumlu geçebiliyor. Bu geçiş doğru fakat daha sonraki yıllarda öğrencinin başarılı olması pek mümkün olmuyor. Örneğin öğrenci sadece 9.sınıfta gördüğü Fizik 9. Sınıf dersinden sorumlu geçmişse 4.sınıf sonunda da bu dersten sorumluluk sınavına giriyor. Belki de 9.sınıftan sonra hiç Fizik dersi görmeyen öğrenci bu dersten sorumlu olduğunda gelecek yıllarda başarılı olmasını beklemek çok da mantıklı değil ve her defasında okul idarelerinin ve öğretmenlerin kapısı çalınıyor ve deniliyor ki "müdür bey üniversiteye gidecek hukuk kazandı ama Fizik dersini veremiyor. Yardımcı olabilir misiniz?"
İşte bu durumlarla karşılaşılıyor. Sanki yanlış bir sistem uyguluyoruz gibi geliyor. Öğrenci sınıf geçecek kadar bir bilgiyi kısa süreliğine öğrense ne olur öğrenmese ne olur? Amaç sınıf geçmek değil de öğretmek ise burada bir yarar görülmüyor. O zaman yöntem değiştirmek lazım.
Örneğin:
- 9.sınıftaki dersten kalan bir öğrenci 10. sınıfta aynı dersi vermişse 9.sınıf dersinden de geçmiş sayılabilir.
- Öğrenci 9. Sınıfta sorumlu geçtiği halde 10.sınıfta sorumlu olmadan (ortalama ile ya da tüm derslerden başarılı olarak) geçmişse borçları (sorumlu dersleri silinebilir.)
- Öğrenci 9. Sınıfta sorumlu geçtiği halde 10.sınıfta da sorumlu geçti ise bir sınav hakkı tanınıp başarısız olursa sınıf tekrarına bırakılabilir.
Öğrenci 12.sınıfa gelmiş 12.sınıf sonunda başarısız olmuşsa Haziran ve Eylül aylarında sınav hakkı verilebilir.
Bu ve değişik yöntemler uygulanması gerektiği açıktır. Bu konunun tekrar ele alınmasında veli açısından da, öğretmen açısından da, öğrenci açısından da yarar vardır.
Ve MEB hiçbir şey yapmayacaksa bile adeta geçiş aşaması olan bu yıl için önlem almalıdır. En azından Eylül ayında (1-10 Eylül) tarihleri arasında sınav açacağını duyurmalıdır. Bu duyurunun en azından tatile girmekte iken yapılması gerekir ki öğrenciler yaz tatili boyunca açıklarını kapatabilsinler. Son anda yapılacak bir duyuru tatili de heba eder, çalışmayı da engeller...
Bu yaklaşım sergilenmezse sayısı yüz bini bulacak öğrencinin sınıf tekrarı söz konusu olacak ve üniversiteye yerleştiği halde mezun olamayan öğrencinin tüm emekleri heba olacaktır.
Maksut BALMUK
Kaynak:Memurlar.Net
EĞİTİM
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.