2014- Özel liselere geçiş sistemi nasıl olacak - Oktay Aydın

2014- Özel liselere geçiş sistemi nasıl olacak - Oktay Aydın
Türkiye’de, 2013-2014 öğretim yılından itibaren, özel liselere geçişte, Milli Eğitim Bakanlığı MEB’in uyguladığı Ortaöğretime Geçiş Sistemi OGES’teki bazı ölçütler kullanılacak.

Türkiye’de, 2013-2014 öğretim yılından itibaren, özel liselere geçişte, Milli Eğitim Bakanlığı MEB’in uyguladığı Ortaöğretime Geçiş Sistemi OGES’teki bazı ölçütler kullanılacak.
OGES-2014’te tüm ortaokul 8. Sınıf öğrencileri için, her iki öğretim yarıyılında, Fen Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil derslerinin ikinci (2.) ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin ise birinci (1.) okul sınavları olmak üzere 12 okul sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı MEB denetiminde merkezi olarak uygulanacak.

İlk yarıyılda sınavlar 28-29 Kasım 2013’te, , 2. Yarıyılda ise 28-29 Nisan 2014’te yapılacak.
Merkezi sınavların soruları MEB tarafından hazırlanacak. Sınavların kapsamı okul sınavlarından olduğu gibi sınava kadar o derslerde işlenmiş olan tüm konulardan oluşacak.
Sınavlar çoktan seçmeli olarak uygulanacak. Yanlış seçenekler doğru seçenekleri götürmeyecek.

Sınavda her ders için 20 soru verilecek ve öğrencilerin soruları 40 dakika içinde çözmeleri istenecek.

Her sınav arasında 30 dakikalık aralar verilecek.
Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Gözetmen öğretmenler ise kendi öğretmenleri dışındaki görevlendirilmiş öğretmenlerden oluşacak.
Kopya çekilmesini önlemek için sınavlar 2 ayrı formda oluşturulacak. Sınavlar kitapçık biçiminde değil, kağıtlar formatında olacak.

Sınavlar aynı hafta 2 ayrı günde, 1 günde 3 sınav olacak biçimde gerçekleştirilecek. Sınava özürlü katılamayan adaylar için telafi sınavları yapılacak.

Bu derslerin 1. Dönem notlarının %30’u, 2. Dönem notlarının %70’u ve ortaokul 8. Sınıf öğrenci Yıl Sonu Başarı Puanı YBP’nin de katılımı ile Özel Okullar yerleştirme Puanı ÖYP hesaplanacak.
ÖYP:
((T1 x 3 + M1 x 2 + F1 x 2 ) x 0,30) + ((T2 x 3 + M2 x 2 + F2 x 2 ) x 0,70) + 8. Sınıf YBP
Örnek ÖYP:

 

ÖYP’de Derslerin ve YBP’nin Puana Katkı %’leri


ÖYP Kısa Yol Formülü:
(Türkçe 1. Dön. Doğru x 4,5 + Mat. 1. Dön. Doğru x 3 + Fen Tek. 1. Dön. Doğru x 3 + Türkçe 2. Dön. Doğru x 10,5 + Mat. 2. Dön. Doğru x 7 + Fen Tek. 2. Dön. Doğru x 7 + 8 YBP x 1)

ÖYP’de Puan eşitliği söz konusu olursa, sırasıyla:
aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır:
Türkçe 2. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (T2),
Matematik 2. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (M2),
Fen ve Teknoloji 2. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (F2),
Türkçe 1. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (T1),
Matematik 1. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (M1),
Fen ve Teknoloji 1. Dönem Merkezi Ortak Sınav puanı (F1),
8. Sınıf YBP’si yüksek olan.
Yaşı küçük olan.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.