2014-2015 Dershanelere kayıtlar devam edecek
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershane temsilcileri ile bir araya geldi. Ocak ayında dershanelerin dönüştürülmesi ve Milli Eğitime entegre bir yapı içinde daha verimli hale gelmeleri konusundaki tasarının Meclis'e sevk edileceğini vurgulayan Avcı, "Tasarının biçimlenme sürecinde de bundan önce yapılar görüşmeler biraz daha somutlaşmış olarak devam edecek. Takvim ve içerik konusunda sürecin nasıl yürütüleceği konusunda sektör ve ilgili paydaşlarla çalışmalar sürecek. Herkes için kimsenin mağdur olmasına yol açmayacak ve öncelikle çocuklar için en uygun ortamları oluşturmanın sağlanacağını düşünüyorum. Hep birlikte verimli bir hazırlık sürecini birlikte gerçekleştireceğiz." Diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershane dernek temsilcilerini kabul etti. Bakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabulün ardından Bakan Avcı ve dershane dernek temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıya; Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, Özel Öğretim Kurumları Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVEN-DER) Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel ile birlikte Final, Sınav, Çözüm ve Açı Dershaneleri temsilcileri katıldı.
Dershane temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşme ve istişarelerin bundan sonra daha hızlı ve verimli süreceğini belirten Avcı, "Öncelikle ilgili sektör temsilcisi arkadaşlara bundan önceki toplantıdaki öneri ve katkılar için teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim için yararlı öneri, değerlendirme ve eleştirileri oldu. Elimizden geldiği kadar dünkü bakanlar kurulundaki sunumumuzda bunu yansıttık. Daha önceki bakanlar kurul ve dünkü bakanlar kurulundaki sunumumuzda da bundan sonraki süreçte ilgili tüm paydaşlarla aynı anlayış içinde sürdüreceğiz. Arkadaşlar nezaket göstererek bu konudaki işbirliği ve katkılarını sürdüreceklerini söylediler. Hepsine teşekkür ediyorum." diye konuştu.
"KİMSENİN MAĞDUR OLMASINA YOL AÇMAYACAK ORTAMLARIN OLUŞTURULMASI SAĞLANACAK"
Ocak ayında dershanelerin dönüştürülmesi ve Milli Eğitim'e entegre bir yapı içinde daha verimli hale gelmeleri konusundaki tasarının Meclis'e sevk edileceğini vurgulayan Avcı, "Tasarının biçimlenme sürecinde de bundan önce yapılan görüşmeler biraz daha somutlaşmış olarak devam edecek. Takvim ve içerik konusunda sürecin nasıl yürütüleceği konusunda sektör ve ilgili paydaşlarla çalışmalar sürecek. Herkes için kimsenin mağdur olmasına yol açmayacak ve öncelikle çocuklar için en uygun ortamları oluşturmanın sağlanacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Bu süreçte katkıda bulunan resmi ve tüm özel eğitim kurumlarına teşekkür eden Avcı, "İlgili şemsiye kuruluş temsilcilerine katkılarıyla hep birlikte verimli bir hazırlık sürecini birlikte gerçekleştireceğiz." dedi.
"VELİLER, KURUCULAR VE ÖĞRETMENLER ENDİŞE ETMESİN DERSHANE KAYITLARI 1 YIL DAHA SÜRECEK"
Dershanelerin dönüşümü ile ilgili Ocak ayında tasarının meclise geleceğini vurgulayan Avcı şunları söyledi;: "Bu süreçte biz sivil toplum örgütleri ile bu süreci paylaşarak içeriğinin doldurulması anlamında bizim duygu ve düşüncülerimizi alacaklarını ve birlikte çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Bu yaklaşım son derece önemlidir, bizi mutlu etmiştir. Geçiş sürecinde ocak ayından itibaren dershane kayıtları 1 yıl daha sürecek. Veliler, kurucular ve öğretmenler endişe etmesin. Bu süreci el birliği ile uygun bir şeklide yapılan açıklamalarda da belirtildi, sektörün hiçbir kesiminin mağdur edilmeyeceği yaklaşımla bu süreç tamamlanacak."
Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü ise sektörün tamamını temsil eden sivil toplum örgütleri olarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yı ziyaret ettiklerini söyledi. Gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydeden Köprülü, "Bakanımıza, müsteşarımıza emekleri ve çabaları için teşekkür ediyorum. Dershane gündemi medyada yer aldığı andan itibaren bizlerin duygu ve düşüncelerini bugüne kadar yansıtan, bizlerin kamuoyunda daha iyi algılanmasında sebep olacak paylaşımlarımızı kamuoyuna yansıtan yazılı ve görsel basına da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. Ülke genelinde 3 bin 600 dershane ve 100 bin çalışan bulunduğunu hatırlatan Köprülü, "Doğal olarak 100 bin çalışanımız ve dershane kurucuları zaman zaman basınla duygu ve düşüncelerini paylaştı. Ne mutlu ki herhangi bir taşkınlığa neden olmadan bir eğitimciye yakışır bir biçimde sadece yasal çerçeve içinde duyguların paylaşılması sektör olarak bizleri mutlu etmiştir." açıklamasında bulundu.
Çözüm Dershanesi Yönetim Kurulu üyesi Nazım Maviş de paylaşılan ve teklif edilen önerilerin büyük bir kısmının bakanlık nezdinde kabul edildiğini belirtti. Bundan sonraki süreçte hiçbir yaklaşım problemi olmadan devam edeceğini hatırlatan Maviş, "Yasalaşma sürecinde paydaşların tamamının katkısı alınacak." dedi.
"TEK ENDİŞEMİZ BU ÜLKENİN ÇOCUKLARININ MAĞDUR OLMAMASIDIR"
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel ise hükümetin attığı ilk adım için teşekkür etti. Bundan sonraki süreç içerisinde de paydaşlarla bu görüşmelerin devam edeceğini anlatan Taşel, "Diyaloga açık, tartışmaya açık bir bakanlık teşkilatımız var. bundan sonra dershaneler olarak bundan sonra katkıda bulunacağız. Bu atılan adımların ardından söz konusu çalışmaların içinin doldurulması ve hiç kimsenin mağdur olmayacağı ülkemiz için kazançla bitecek bir çalışma dönemine ihtiyaç vardır. Önemli olan ülkemizdir. Dershane patronluğu ve rızık endişesi gibi bir endişe taşımıyoruz. Tek endişemiz bu ülkenin çocuklarının mağdur olmamasıdır. Bakanlığımızın da aynı yaklaşımla meseleye yaklaşmasından mutluyuz." şeklinde konuştu.
"2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAŞINDA EĞİTİM SEKTÖRÜNE YENİ BİR DÜZENLEME TAŞIYACAĞIZ"
Konuşmaların ardından Avcı, basın mensuplarının sorularını cevaplandı. Bir gazetecinin, "Bakanlar kurulunda tasarının nihai şekli verildi. Bu süreçte yeni bir ekleme mi yapılacak? Çalışma tamamlandı mı?" sorusuna Avcı, "Oluşturulmuş bir çerçevemiz var, bundan sonrası bu işin uygulamasının nasıl bir takvimle yürütüleceği meselesi. Bu da aralık ayında birlikte çalışacağız ve inşallah ocak ayında artık hepimizin bir şekilde üzerinde söylenebilecek her şeyi söylediği bir tasarıyı Meclis'e sunacağız." diye cevapladı.
Başka bir gazetecinin, "Dönüşüm sürecinde dershanelere sağlanacak avantajlar nelerdir?" sorusuna Avcı, şu cevabı verdi: "O, daha çok takvimle ilgili. Ocak ayından sonra tasarının yasalaşmasından sonra dershanelerimiz daha önce de vurguladık, dershaneler dediğimiz zaman tek tip homojen hepsi birbiriyle aynı kurumlardan söz etmiyoruz. Çok farklı beşeri ve fiziki imkanlara sahip kurumlar var. dönüşüm sürecinde ister istemez bazı kurumlar daha kolay adapte olabilirler bazılarının zamana ihtiyaç duyabilir. Bazı kurumlar özel okuldan dönüşmeyi mevcut yapıları itibariyle rasyonel bulurken bazıları daha farklı bir dönüşümü yapılanmayı mevcut altyapı ve imkanları açısından doğru bulabilirler. Aralık ayında tekrar bütün dershanelerin envanterini ve son durumlarını elden geçireceğiz. Fiziki ve beşeri altyapıları nedir? Dönüşüm kabiliyetleri nedir? Hangi tür eğitim kurumuna dönüşmeleri kendileri, bulundukları bölge, Türkiye ve çocuklarımız açısından daha rasyonel olur. Bunların genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra seçenekler hazırlanacak. İlgili paydaşlar ve sektör temsilcileri ile görüşmeler yapılacak."
Önümüzdeki ay içinde sektör temsilcileri ve bakanlık çalışmalarının yapacağı çalışmalar ile tüm sorulara cevap verileceğini hatırlatan Avcı, "Kapatma sözcüğünü hiç kullanmadık, kullanmıyoruz. Geçici kurumsallaşmanın sürecini hep birlikte kararlaştıracağız." diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Dershaneler 2015 yılında kayıt alınabilecek mi? sorusuna ise Avcı, "2015-2016 eğitim öğretim yılı başlangıcı itibariyle eğitim sektörünü hep birlikte yeni bir düzleme taşımış olacağız." cevabını verdi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.