2013 yılında SBS nasıl yapılacak? | Ekrem Aytar

2013 yılında SBS nasıl yapılacak? | Ekrem Aytar
Dershaneler kapatılıyor mu, kapatılmıyor mu? Seviye Belirleme Sınavı 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren kaldırılıyor mu, kaldırılmıyor mu?

Bu ve benzeri sorular daha uzun süre kamuoyunun gündemini işgal edeceğe benzer. Fakat bu arada zaman hiç durmuyor ve şu an 8. Sınıfta okuyan öğrencilerimiz 2012-2013 Seviye Belirleme Sınavı’na doğru hızla yol alıyor. Kamuoyu tartışmalara devam ededursun, bu yıl okullarda eğitim gören 8. Sınıf öğrencilerimiz bir üst eğitim seviyesi olan ortaöğretime (liseler) bu yılki Seviye Belirleme Sınavı sonucu yerleşecekler.

2012-2013 eğitim öğretim yılı Seviye Belirleme Sınavı, eski tabir ile OGES (Orta öğretime Geçiş Sınavı) nasıl yapılacak? MEB 2013 yılı Seviye Belirleme Sınavı Başvuru Kılavuzu’nu daha yayınlamadı. Fakat Şubat 2011 tarihinde çıkarılan 2641 sayılı Tebliğler dergisi ile Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi ile MEB konuya açıklık getirmiştir.

2012-2013 öğretim yılında 8. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler, yıl sonunda yapılacak olan tek sınavla liselere geçiş yapacaklardır.

Okulların kapandığı Haziran ayının sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulanacak SBS sonucuyla 8. Sınıf öğrencileri; Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu liseleri ile Anadolu Öğretmen Liselerine, Özel Okullara ve Anadolu Meslek Liselerine kontenjan sayısı kadar yerleştirileceklerdir.

8. sınıf öğrencilerine sınavda Türkçe, Matematik, Fen ve teknoloji, Sosyal bilgiler ve Yabancı Dil olmak üzere beş konu alanından sorular sorulacaktır.

 Bu yıl yapılacak Seviye Belirleme Sınavı’nda geçmiş yıllarda uygulanan 100-500 puan aralığı yerine, 100-700 puan aralığı uygulanacaktır. Eski yıllarda YBP (Yılsonu Başarı Puanı)  sınıf puanlarının oluşumunda %25 oranında etkili oluyordu. OYP (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı)’ nin oluşumunda ise 6. Sınıf OYP’nının %25’i, 7. Sınıf OYP’nin %35’i, 8. Sınıf OYP’nin %40’ alınıyordu.

 Bu yılki SBS’de ise Yılsonu Başarı Puanı’nının (Öğrencinin okuldaki derslerden almış olduğu notların ortalaması) önemi artıyor. 6-7 ve 8. Sınıf YBP’nının yarısı doğrudan Ortaöğretim Yerleşim Puanı’na ekleniyor. Bu yılki SBS’de kullanılacak YBP hesaplanmasında öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek; yani okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek.

 OYP Nasıl Hesaplanacak?

SBS puanları 100-700 puan aralığına dönüştürüldükten sonra, öğrencinin 100 üzerinden hesaplanmış 6-7 ve 8. Sınıf YBP’ları 700’lü puanla toplanıp, toplam puan ikiye bölünerek öğrencinin liselere yerleştirmede kullanılacak OYP puanı bulunacak.

Ortaöğretime yerleştirme, öğrencilerin tercih başvuruları, OYP ve puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.

 Örnek OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) Hesaplaması

6.sınıf YBP: 100
7.sınıf YBP: 100
8.sınıf YBP: 100
SBS Puanı: 700

OYP = (100+100+100+700) / 2 = 1000 / 2 = 500  OYP = 500

 OYP Puanlarının eşit olması durumunda; öncelikle Seviye Belirleme puanına,

eşitliğin devamı durumunda 8. Sınıf yılsonu başarı puanına, eşitliğin yine devamı durumunda 7. Sınıf yılsonu başarı puanına, eşitliğin yine devamı durumunda 6. Sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilecektir. Eşitlik yine bozulmazsa, tercih önceliği dikkate alınacaktır.

 SBS’de Ek Puan Nedir?

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyatları sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Ek puanlar şu şekilde belirlenmiştir:

  1. Altın madalya alan veya 1. olan öğrencinin yılsonu başarı puanına %10
  2. Gümüş madalya alan veya 2. olan öğrencinin yılsonu başarı puanına %9
  3. Bronz madalya alan veya 3. olan öğrencinin yılsonu başarı puanına %8
  4. Bu etkinliklere katılanlar içinde yılsonu başarı puanına %7 ek puan eklenecektir.

Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslar arası sınav ve yarışmaya katılıp farklı alanlarda başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecelerin de yarısı hesaplamada dikkate alınacaktır.

 Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yılsonu başarı puanlarına ilave edilecektir. Ek puan hakkından derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilecektir. İbraz edilen belgeler, öğrencinin öğrenim gördüğü ortaokul müdürlüğü tarafından ders yılı bitimine kadar e-okul sistemine işlenmelidir.

 8. Sınıf sonunda yapılacak olan SBS’de sorulacak sorular, 8. sınıf konularını kapsayacaktır. Ancak 8. sınıf konuları 6. ve 7. sınıf  konularını da içermektedir.

 2013 yılı SBS’ye hazırlanan tüm öğrencilerimize başarılar diliyor, velilerinin de yukarıdaki açıklamalara dikkat etmelerini öneriyoruz.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.