10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 70 Cevapları
Aşağıdaki metni okuyarak soruları yanıtlayınız.
“Modern nitelemesinin en yaygın iki kullanımı oldukça muğlak. Modern nitelemesi tarih kitaplarının bazı bölümlerine verilen başlıklardan biri olabilir: Orta Çağ ve Rönesans’ın ardından “Modern Zamanlar” gelir. Kimileri kitabın bu son bölümünün pek kalınlaştığını düşünerek yeni bir başlığa geçer: Postmodern. Ama sözcüğün en yaygın kullanımı izlenimcidir ve sözcüğe duygulanımsal, olumlu ya da olumsuz anlamlar yükler. Modern, yeninin ya da yakın zamanın eş anlamlısı hâline gelir.
Kentleşme ve sanayileşme modernleşmenin temel unsurlarıdır.
İster olumlu ister olumsuz değerlendirilsinler, gündelik yaşamda ve kültürde modaya uygun tutumlara modern denir. En dikkate değer değişiklikler, kaynaklarını teknik ilerlemede ve onun emek dünyası ile endüstriyel alanda yol açtığı altüst oluşlarda bulur. Bu nedenle kimileri de modernite sözcüğünü, iyi bilindiği ve tersine çevrilemez olduğu iddia edilen, zaman ve mekana dahil oluş biçimimizi altüst eden üretim düşkünü bir türeve bağlar. Endüstriyel-teknik yapı, tek biçimleştirici bir sıra düzeni dayatır ve ekonomilerle devletler, ardından, bunun bir sonucu olarak, bireyler arasında çözülemez karşılıklı bağımlılıklar yaratır. İşte modern budur.”
Kaynak: Abel Jeanniere, “Modernite Nedir?”, Modernite Versus Postmodernite
İçinde, der. Mehmet Küçük, s. 15.
1. Makalede yazarın ispata çalıştığı temel görüş nedir, belirleyiniz.
Cevap: Modernin ne olduğunu modernitenin nerede nasıl doğduğunu ispata ve de göstermeye çalışılmaktadır.
2. Tespitinizi metnin üst kısmındaki noktalı yere yazınız.
Cevap: Modernin ne olduğunu modernitenin nerede nasıl doğduğunu ispata ve de göstermeye çalışılmaktadır.
3. Makalede dile getirilen temel görüş yazar tarafından hangi argümanlarla desteklenmiş? Sorgulayınız.
Modern nitelemesinin en yaygın iki kullanımı oldukça muğlak. Modern nitelemesi tarih kitaplarının bazı bölümlerine verilen başlıklardan biri olabilir.
Endüstriyel-teknik yapı, tek biçimleştirici bir sıra düzeni dayatır ve ekonomilerle devletler, ardından, bunun bir sonucu olarak, bireyler arasında çözülemez karşılıklı bağımlılıklar yaratır. İşte modern budur
4. Argümanları temel görüşü destekliyor mu? Değerlendiriniz.
Cevap: Kesinlikle desteklemektedir. Çünkü çok iyi şekilde örneklemektedir. Yazarın anlatmak istediği net bir şekilde somutlanmıştır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.