10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 65 Cevapları
Aşağıdaki metni inceledikten sonra verilen yönergeyi uygulayınız.
“Malcolm (Melkım), öğrencilerin çoğunun beyaz olduğu bir ortaokula gidiyordu. Pek çok beyaz arkadaşı vardı. Kendisini onlardan hiç farklı hissetmiyordu. Ta ki öğretmeni Bay Ostrovvski’yle (Ostravski) arasında geçen o konuşmaya kadar. Bay Ostrovvski öğrencilerini her zaman motive eden, hayallerini gerçekleştirmeleri hususunda destekleyen biriydi. Bir gün Malcolm’ın sınıfındaki öğrencilerine gelecekte ne olmayı hayal ettiklerini sordu. Herkes düşüncelerini paylaştı. Bay Ostrovvski her zamanki gibi onları motive ediyordu. Malcolm sıra kendisine geldiğinde “Avukat olmak istiyorum.” deyiverdi. Bay Ostrovvski hiç yapmadığı bir şey yaptı. “Malcolm, gerçekçi ol. Seni severiz. Ama avukat olmak zenci biri için gerçekçi bir hayal değil. Kabiliyetli bir çocuksun. Marangoz olmaya ne dersin?” diye karşılık verdi. Malcolm bir anda kendisini diğerlerinden farklı hissetti…”
1. Konu ile ilgili hazırlanmış örnek felsefi soruları inceleyiniz.
a) İnsan hakları nedir?
Cevap: İnsan hakları, tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları, ırk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir. Diğer yandan insan hakları terimi bir ideali içerir.
b) İnsan haklarının kaynağı nedir?
Cevap: Doğal haklar doğuştandır, devredilemez. Doğal haklar toplum-öncesidir ve toplum varlığından bağımsızdır. Doğal haklar mutlaktır. Hiçbir düşünce uygulanmadan alıkonulamaz. Doğal haklar Evrenseldir.
c) Hak ve özgürlük kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Hak insanların şahsi olarak hayatta yapmak istediklerini belli ölçülerde gerçekleştirmeleridir. Bunun için insanların sorumluluk sahibi olması gerekir. Özgürlük ve sorumluluk arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Sorumluluk sahibi insanlar özgürlüklerini elde edebilirler. Özgür olan insanlar sorumluluk sahibi olan insanlardır. Özgürlük, insanların iradesiyle gerçekleştirdikleri ve arzuladıkları şeyi yapmasıdır.
ç) Eşitlik ve adalet aynı şey midir?
Cevap: Çoğu zaman, eşitlik mefhumunun, adaletle karıştırıldığını görüyoruz. Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir. İnsana iki, koyuna ise dört ayak verilmesinde bir eşitsizlik vardır, ama adaletsizlik yoktur. İnsana böylesi, koyuna da öylesi yaraşır… Mutlak eşitlik, yâni her şeyin her yönüyle birbirinin aynı olması adalete zıttır.
d) Eğitim hakkı temel bir hak mıdır?
Cevap: Evet temel bir haktır. Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve İnkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
e) İnsan haklarının insan doğasıyla ilişkisi nedir?
Cevap: İnsan Hakları, insanı insan yapan ve insanın sırf insan olarak herhangi bir şarta veya statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez, üstün nitelikli ahlaki değerlerdir. Bu haklar; İnsanın değerini ve onurunu korur. İnsanın, ‘insanca’ yaşaması için gerekli, zorunlu koşulları ifade eder. İnsanın insan olmaktan kaynaklanan gereksinimlerini karşılamaya yönelik, maddi ve manevi varlığını korumayı, geliştirmeyi hedef edinen en temel değerlerdir.
f) İnsan haklarını evrensel kılan nitelikler nelerdir?
Cevap: İnsan hakkı ise, kişinin sadece insan olduğu için sahip olduğu haklar demektir. İnsanın değerinin korunabilmesi, insan haklarının güvence altına alınmasına bağlıdır. İnsan haklarının topluma ve devlete karşı önceliği vardır. Demek oluyor ki iki hak yarıştığında insan haklarına öncelik verilecektir.
g) İnsan haklarının etik temelinde hangi değerler yer alır?
Cevap: İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe disiplinidir. Etik her şeyden önce istenilecek bir yaşamın araştırılması ve anlaşılmasıdır.Daha geniş bir bakış açısı ile, bütün etkinlik ve amaçların yerli yerine konulması; neyin yapılacağı ya da yapılamayacağının; neyin isteneceği ya da istenmeyeceğinin; neye sahip olunacağı ya da olunmayacağının bilinmesidir.
2. Siz de konu ile ilgili örnek felsefi sorular hazırlayınız.
1) Bir şeyde başarısız olmak mı yoksa onu hiç denememek mi daha kötüdür?
2. Dünyayı değiştirmek için tek bir seçeneğiniz olsaydı bu ne olurdu?
3. Kendi kaderinizi ne ölçüde şekillendiriyorsunuz?
4. Doğa, kişiliğimizi beslenmekten daha mı fazla şekillendirir?
5. İnsanlar doğru olan şeyi yapmakla mı yoksa şeyleri doğru yapmakla mı daha çok ilgilenmeli?
6. Yeni doğmuş bir bebeğe ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
7. Delilik ve yaratıcılık arasındaki çizgi nerede?
8. Gerçek mutluluk nedir?
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.