10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 110 Cevapları
TARTIŞALIM
1- Ölümden sonra yaşamın olup olmadığı sadece akla dayanarak açıklanabilir mi? Tartışınız.
Ölümden sonra yaşamın olup olmadığına dair hem dinin hem de felsefenin farklı görüşleri vardır. Birçok filozof ruhun varlığı problemi hakkında görüşler bildirmiş ve bazıları ruhun varlığını getirdikleri delillerle kabul etmemiştir. Bunun yanında ruh ve bedenin ayrılmaz olduğunu savunan filozoflar da kendi görüşlerini bildirmiştir.
Birçok din ölümden sonra da hayatın devam edeceğini ve bu dünyanın bir yansımadan ibaret olduğunu ve gerçek yaşamın aslında ölümden sonra başlayacağını savunur. Bu görüşlerini savunurken de ellerinde bulunan kutsal kitapları referans alırlar.
En kesin ve tartışmasız olan İslam dini ölümden sonra yaşamın varlığına dair birçok deliller göstermektedir. Bu delilerin kaynağını da ayet ve hadisler ışığında sunar. Hatta İslam dinine göre ölümden sonraki hayata inanmak imanın şartlarından biri olarak kabul edilir.
İnanç önce kalple hissedilir ve akıl da bunu tasdik eder. Bu şekilde bakıldığın da evet ölümden sonraki hayat akla dayanarak açıklanır. Ancak bilimsel verilere baktığımızda aklın önder olduğu birçok bilimsel araştırmayla ölümden sonraki hayatı ispatlayan bir veriye henüz ulaşılamamıştır.
2- Ölümden sonra yaşamın olup olmaması neden önemlidir? Tartışınız.
Ölümden sonraki hayatın varlığı din ve felsefenin en önemli problemlerinin arasında yer alır. Ölümden sonraki yaşam problemi daha çok ruh ve beden ilişkisi içinde değerlendirilir ve ruhun ölümsüzlüğü üzerinden şekillenir. Din ise ölümden sonraki yaşamı daha çok inanç ve akit kavramları üzerinde ele almıştır.
Dini inanç kavramı, bir şeyin varlığına kesin olarak inanıp kanaat etme durumuna işaret eder. Yani olan şeye şüphe duyulmadan şeksiz ve şüphesiz inanma durumudur. İnanç ve iman ayrılmaz bir bütündür ve kişi inandığı şeyi kabul ve tasdik etmek zorundadır.
Birçok dini inançta ölümden sonraki hayat kabul edilmiştir. Felsefe ise bu problemi farklı bakış açılarıyla ele alır ve farklı görüşler ışığında açıklamalar getirir. Örneğin Platon’a göre ruh önce var olduğu gibi sonrada varlığını sürdürecektir der. Ona göre ruh hayattır ve insanın özü ruhtur. Aristoteles ise ruhun bir form olduğunu ve bedene ait bir olgu olduğunu savunur. Aristoteles’e göre beden yok olduğunda ruhta yok olacaktır görüşü hakimdir.
Dini filozoflar da genel olarak ruhun bedenle birlikte olduğunu ve ayrı düşünülemeyeceklerini savunur. Bu görüşlerin dışında ruhun varlığını kabul etmeyen filozoflarda vardır.
Sonuç olarak ölümden sonra yaşımın olup olmaması kişinin kabul ettiği ve inanmayı tercih ettiği dini veya dünya görüşüyle alakalıdır. Herkes inandığı şekilde yaşar ve inandığı şekilde ölür.
1- İnanç akılla temellendirilebilir mi? Tartışınız.
İslam vahyi inancın akla dayandırılmasını telkin etmektedir. Yani Allah, vahyinde öyle dediği için değil, aklın da aynı sonuca ulaştığı için inanılmasını istemektedir. İslam inancında akıl ile çelişen hiçbir alan olmadığına inanılır. Burada akıl ile çelişmek başkadır; bir konunun, aklın bilme alanına girmesi başkadır. Mesela insanın, ölümden sonra da devam edecek olan bir ruhunun bulunduğuna inanmak akıl ile çelişmez, aklın kesin hükümlerine aykırı değildir; ama akıl, yapısı gereği bunu tek başına bilemez, idrak edemez. Bir mümin ruha inandığı zaman aklı ile ters düşmez, onun yeterli olamadığı bir alanda başka bir kaynaktan bilgi edinmiş ve buna inanmış olur.
2- Filozof, aynı zamanda din adamı da olabilir mi? Tartışınız.
Olsa bile yapacağı çıkarım ve sonuçlar sonuçta yine inancının çerçevesinde olacaktır bu da felsefeni şüpheci sorgulama yaklaşımına uymayacaktır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.