1. Dönem TEOG Soruları Nasıl Olacak Zor mu Kolay mı 25-26 Kasım 2015 Yorumları - Eğitim Sistem Gazetesi
Bu yıl ilk dönem sınavları 25-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve sonuçları liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının soruları tamamlandı Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan sınavların soruları okullarda görevli 83 öğretmen tarafından hazırlandı.
Bu yıl TEOG sınavlarında azınlık okullarında okuyan öğrenciler için değişiklik var. Azınlık okulları öğrencilerinin "din" dersi sınavından muaf tutulduğu TEOG'da geçen yıl ilk kez Ulus Özel Musevi Ortaokulu öğrencileri bu sınava girmişti, bu yıl sırada Ermeni okulları öğrencileri var. İstanbul'da toplam 13 Ermeni İlköğretim Okulu'nda okuyan toplam 218 öğrenci ilk kez bu yıl "din" sınavına girecek.
ÖZEL OKUL ÖĞRENCİSİ YİNE MUAF
Ermeni öğrencilerin yanıtlayacağı din dersi sorularını tıpkı Musevi öğrencilerde olduğu gibi cemaat ile bu okullarda görevli öğretmenler hazırladı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da onayladı.
Ermeni din dersi sınavına Ermeni okullarında okuyan öğrenciler girecek. Özel okullarda okuyan Ermeni öğrenciler ile Musevi öğrenciler bu sınavdan muaf olacak. Rum okullarında okuyan öğrenciler ise diğer yıllarda olduğu gibi yine bu sınavdan muaflar.
83 ÖĞRETMEN 4500 SORU HAZIRLADI
6 dersten yapılan TEOG sınav sorularını değişik illerdeki devlet okullarından seçilen 83 öğretmen hazırladı. Bu öğretmenler yaklaşık 4500 soru üretti. Üretilen bu sorular Milli Eğitim Bakanlığı komisyonlarında görevli 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi. İnceleme sürecinde 1500'den fazla soru elendi. Üzerinde bazı düzeltmelerin yapıldığı 2991 soru havuza alındı. İşte öğrencilere bu sorular yöneltilecek.
SINAVDA 4 FARKLI KİTAPÇIK OLACAK
TEOG sınavlarında öğrencilere her dersin sınavından çoktan seçmeli 20'şer soru yöneltilecek ve 40 dakika süre verilecek. Her sınavda a, b, c ve d olmak üzere 4 farklı soru kitapçığı kullanılacak. Sınavlar 6'sı birinci, 6'sı da ikinci dönem olmak üzere toplam 12 tane olarak yapılıyor. Her dönem iki gün de tamamlanan sınavların ikişer günde mazeret sınavları oluyor. Bu günlerde yani yılda toplam 8 gün öğrenciler okula gitmiyor. 25-25 Kasım tarihleri arasında yapılacak sınavların mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek. İkinci dönem ortak sınavları ise 27 ve 28 Nisan'da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs'ta yapılacak.
1.174 MİLYON ÖĞRENCİ GİRECEK
TEOG sınavlarına 8. sınıfta okuyan toplam 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin girmesi bekleniyor. Bu sınavların sonuçları yalnızca liselere geçişte oluşturulacak yerleştirme puanının hesaplanmasında kullanılmıyor. TEOG dersi sınavları aynı zamanda öğrencilerin okul yazılılarından biri olarak da kabul ediliyor ve öğrencilerin yıl sonu başarı puanının hesaplanmasında kullanılıyor. Bu nedenle sınava tüm öğrencilerin girmesi bekleniyor.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.