Zekat hesaplaması nasıl yapılır

Zekat hesaplaması nasıl yapılır
Bildiğiniz üzere zekat İslam’ın beş şartından biridir. Zekat çok karışık, anlaşılması ve hesaplanması çok zor zannedilmekte fakat inanınız ki hiç de öyle değil. Geliniz beraberce bu işin ne kadar pratik ve kolay olduğuna bir bakalım ve hesaplamasını öğre

Zekat vermek islamın 5 şartından biridir ve Dinen Nisap Miktarı kadar zenginliği olan bir müslüman borcunu çıktıktan sonra malının zekatını vermelidir.

Kişinin zekat verebilmesi için 80.18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keçi, 30 sığır ve 5 deveye sahip olması ve bu malların üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekiyor.

Zekat sahibinin, 80.18 gram altını ya da diğer mallarının 40′ta birini zekat olarak vermesi gerekiyor. (% 2,5 oranında)

Oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi temel eşyaları için zekat vermek gerekmiyor.

Diyanetin yaptığı açıklamaya göre zekat bir defada ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilirken belli bir ayın ya da ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor.

İslam dininde, odun, şeker kamışı hariç kamış ve ottan başka topraktan elde edilen her türlü ürünün, yaklaşık 650 kilograma ulaşması halinde ürünün zekatının verilmesi şartı getiriliyor.

Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekata tabi tutulmazken, ticari amaçlı olarak alıp sattıkları daireler için emlakçiler ve borsada hisse senetlerine yatırım yapan kişilerin, sahip olduğu hisse senetlerinin, değeri nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde zekat vermesi gerekiyor.

Özetle; bugün itibari ile (5 Haziran 2018) altının gramı yaklaşık olarak 192 TL'dir.

80, 18 gr x 192 = 15.395 TL ve üzeri altın, para, gümüşünüz varsa ve üzerinden 1 yıl geçmiş ise zekat vermeniz gerekiyor.

Şimdi gelelim soru cevaplarla zekat hesabına:

Soru: 20.000 TL param var ve bu paranın üzerinden 10 ay geçti zekat vermem gerekir mi?
cevap: Paranın üzerinden 1 yıl geçmediği için zekat düşmez ama 1 yılı doldurduğu an zekatı verilmelidir.

Soru: 30.000 TL'lik altınım var ama 10.000 TL borcum var zekat vermem gerekir mi?
Cevap: Eldeki paradan borcu çıkarıp zekat miktarı hesaplanır. 

30.000 -10.000 =20.000 TL (20.000 TL için zekat verilmesi gerekir.)
20.000 / 40 (%2.5'u hesaplanır) = 500 TL zekat vermemiz gerekir.

Soru: Arkadaşıma bir miktar borç verdim onun zekatı varmı?
Cevap: Borç verilen paranında zekatı verilmelidir. Çünkü bu para sizin paranızdır ve nihayetinde size geri dönecektir.

Soru: Tarım ürünlerinin zekatı nasıl hesaplanır?
Cevap: Yağmur nehir gibi emeğin olmadığı ve sulama için para verilmeyen mahsülün onda biri (1/10'u), emeğin olduğu ve sulama için para harcanan mahsülünde yirmide biri (1/20 si oranında) zekat verilmelidir.

Sığırın zekâtı nasıl hesaplanır

Sual : Sığırın zekâtı nasıldır, kaç sığır için kaç tane vermek gerekir?
Cevap : 30’dan az sığırı olan, bunların zekâtını vermez. 30 sığır için bir tane, bir yaşını aşmış erkek veya dişi buzağı verilir. 39’a kadar hep böyledir. 40’tan 59’a kadar sığırı olan, bir tane, iki yaşını bitirmiş, erkek veya dişi dana verir. 60’tan 69’a kadar sığır için, iki buzağı verilir. 70 sığır için, bir dana ile bir buzağı verilir. 70’ten sonra, her 10 tane için, böyle hesap edilir. Her 30 tane için bir buzağı, her 40 tane için bir dana artmaktadır. 80 olunca, iki dana artmaktadır. Manda zekâtı da sığır gibidir. (S. Ebediyye)

Deve zekâtı nasıl hesaplanır?

Sual : Develerin zekâtı dişi deve olarak mı verilir?
Cevap : Beş devesi olan, bir koyun verir. 24’e kadar dört koyun verilir. 25’ten 35’e kadar olan deve için, iki yaşına girmiş bir yavru dişi deve verilir. 36’dan 45’e kadar, üç yaşına girmiş dişi deve yavrusu verilir. 46’dan 60’a kadar, yük vurulabilecek, dört yaşına girmiş dişi deve verilir. Bundan daha fazlası için de, yine belli sayılarda dişi deve verilir. (S. Ebediyye)

Koyun ve keçi zekâtı nasıl hesaplanır?

Sual : Koyunun ve keçinin zekâtı ne kadar verilir?
Cevap : Koyunun nisabı 40 tanedir, 40’tan az koyunu olan, bunların zekâtını vermez. 40’tan 120’ye kadar koyunu olan, yalnız bir koyun verir. 121’den 200’e kadar koyun için, iki koyun verilir. 201’den 400’e kadar, üç koyun verilir. 400 için dört koyun, sonra her 100 koyun için bir koyun artar.
 
Koyun, keçi, erkek, dişi zekâtları hep böyledir. Bir yaşını doldurmayan kuzuların zekâtı verilmez, fakat koyunu da varsa, o zaman yavrular da hesaba katılır. Deve ve sığır yavruları da böyledir. Kuzu, hiçbir zaman zekât olarak verilmez. (S. Ebediyye)

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.