Yüce Allah’ın (c.c.) Hz. Musa’ya (a.s.) indirdiği ilahi kitap

Yüce Allah’ın (c.c.) Hz. Musa’ya (a.s.) indirdiği ilahi kitap
Yüce Allah’ın (c.c.) Hz. Musa’ya (a.s.) indirdiği ilahi kitap hangisidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Zebur, indirilen kutsal kitaplardan ikincisidir. Hz. Davut peygambere indirilmiştir.

Zebur nedir ve hangi Peygambere indirilmiştir

Kutsal kitaplar peygamberler aracılığı ile gönderilen kitaplardır. Kutsal kitap indirilmiş olan peygamberler kendilerine gönderilmiş olan kitaplardaki emir ve yasakların uygulanması için yol gösterici olmuşlardır.

Zebur, Hz. Davut'a indirilmiş olan kutsal kitaptır. Kelime anlamı olarak yazılı şey ve kitap anlamlarına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de Zebur'dan bahseden ayetler bulunmaktadır. "...Gerçekten biz, peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Dâvûd'a da Zebur'u verdik" (el-İsrâ 17/55).

Zebur kutsal kitaplar içerisinde en küçük olandır. Bu kitap diğer kutsal kitaplar gibi dini hükümler getirmemiştir. Günümüze kadar gelmiş olan Zebur nüshalarında ilahiler ile lirik söyleşiler vardır. Bunun yanında Allah'a övgüler ilahi sözler ve nasihatler da bulunmaktadır. Mezmurlar ismi ile Eski Ahid'de bulunmaktadır.

İsrailoğulların’a doğru yolu göstermek için nâzil olan Zebur’un aslı İbranîcedir. Kaynaklarda belirtildiğine göre Zebur’un metni manzumdur. Zebur’da genellikle Hz. Dâvud’un Allah’a yakarışları ve ilâhîleri yer almaktadır. Yahudilerin, "Tevrat’tan sonra kitap gelmeyecektir." yolundaki iddiaları Zebur’un Hz. Davud’a verilmesiyle nakzedilmiş bulunmaktadır (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, İstanbul 1938, IV, 3081).

Müslüman âlimlere göre zebûr kelimesinin kökeni “yazmak” anlamındaki zebr masdarıdır. Zebr “akıl, düşünce; yazı, taşa nakşetme” gibi mânalara gelmekte; zibr (çoğulu zübûr) ve zebûr ise (çoğulu zübur) “yazılı metin, kitap” anlamı taşımaktadır. Zebûr ismi herhangi bir kitabı, genellikle de hikmetli sözlere hasredilmiş, şer‘î hüküm içermeyen kitapları ve bilhassa Dâvûd peygambere indirilen kutsal kitabı ifade etmek için kullanılmıştır. Bir başka görüşe göre yazısı ağır olan kitaplarla kutsal kitaplar içinde anlaşılması güç olanlar zebûr diye adlandırılmıştır.

55
4
5
4
2
10
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.