Yeryüzündeki başlıca boğazlar ve kanallar hangileridir
Yeryüzündeki başlıca boğazlar ve kanallar;
Dünyadaki boğazlar
- Cebelitarık Boğazı
- İstanbul Boğazı
- Çanakkale Boğazı
- Macellan Boğazı
- Bering Boğazı
- Hürmüz Boğazı
- Babülmendep Boğazı
- Malakka Boğazı
- Danimarka Boğazı
- Dover Boğazı
Messina Boğazı
İtalya Yarımadası ile İtalya’ya ait olan Sicilya Adası arasında yer alan Messina Boğazı’nın en dar yeri 3,3 km’dir. Akdeniz’deki önemli bir su yoludur.
Dover Boğazı
İngiltere ile Fransa arasında yer alan Dover Boğazı, Manş Denizi ile Kuzey Denizi’ni birbirine bağlamaktadır. En dar yeri 31 km olan boğazın uzunluğu 185 km’dir. Batı Avrupa’nın güneyi ile kuzeyi arasındaki önemli bir su yoludur.
Cebelitarık Boğazı
Akdeniz’i Atlas Okyanusu’na bağlayan boğazın genişliği 60 km’dir. Boğaz, Fas ile İspanya arasında yer alır. Süveyş kanalı açıldıktan sonra Batı Avrupa ülkeleri, Hint Okyanusu’na geçmek için bu yolu kullanmaya başlamışlardır.
Bering Boğazı
Asya ile Amerika kıtaları arasında yer alan Bering Boğazı, Büyük Okyanus’u Kuzey Buz Denizi’ne bağlar. Genişliği 92 km olan bu boğaz, Buzul dönemlerinde bir kara koridoru hâline gelmiştir. Kuzey Buz Denizi kıyılarında sanayi, ticari ve nüfus bakımından önemli yerleşim merkezleri bulunmadığından bu boğaz, işlek deniz yollarından değildir.
Macellan Boğazı
Güney Amerika’nın güney ucunda yer alan boğaz Atlas Okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlar. Şili ile Arjantin arasında yer alan boğazın en dar yeri 4 km, uzunluğu ise 686 km’dir. Panama Kanalı’ndan sonra eski önemini yitiren boğaz, fırtınalardan dolayı tehlikeli bir su yoludur.
Panama Kanalı
Orta Amerika’da yer alan Panama Kanalı, Panama ülkesinin sınırları içinde yer almaktadır. Atlas Okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlayan bu kanal, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın doğusunu, Kuzey Amerika’nın batısına bağlar. Sanayi ve ticari bakımdan önemli merkezleri birbirine bağladığı için yeryüzünün en işlek deniz yollarındandır.
Panama Kanalı, yeryüzünün mühendislik harikası olarak kabul edilir. 1914’te hizmete açılan kanal 77 km uzunluğundadır. Atlas Okyanusu’ndan gelen gemiler bir dizi alçalıp yükselen havuz sistemiyle 28 metre yüksekliğindeki Gatun Gölü’ne aktarılmakta, gölden sonra aynı havuz sistemiyle Büyük Okyanus’a aktarılmaktadır.
Kiel Kanalı
Almanya’nın kuzeyinde yer alan kanalın genişliği 103 metre, uzunluğu 98 km’dir. Kanal üzerinde kara yolu geçişini sağlamak için yedi köprü bulunmaktadır. Kuzey Denizi ile Baltık Denizi’ni birbirine bağlayan boğaz, Danimarka Yarımadası’nı dolaşmak zorunda kalan savaş gemilerinin en kısa yoldan geçişini sağlamak için yapılmıştır. Günümüzde sivil amaçlı kullanılmaktadır.
Çanakkale Boğazı
Karadeniz ve Marmara’yı Ege ve Akdeniz üzerinden okyanuslara bağlayan Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri 1250 metre, uzunluğu 65 km’dir. Boğaz stratejik önemi yüksek olan su yollarındandır.
İstanbul Boğazı
Karadeniz’in Marmara, Ege ve Akdeniz üzerinden Atlas ve Hint Okyanusu’na açılan kapısı konumundadır. En dar yeri 760 metre olan boğazın kuş uçuşu uzunluğu 30 km’dir. Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler açısından önemli bir su yoludur. Aynı zamanda jeopolitik önemi fazla olan geçitlerdendir.
Malakka Boğazı
Malezya Yarımadası ile Endonezya’nın Sumatra Adası arasında yer alan boğazın en dar yeri 2,7 km, uzunluğu 805 km’dir. Hint Okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlayan bu geçit deniz trafiğinin yoğun olduğu su yollarındandır. Malakka Japonya, Tayvan ve Güney Kore gibi sanayileşmiş ülkelerin, batıya açılan kapısı niteliğindedir.
Babül Mendep Boğazı
Yemen ile Cibuti arasında yer alan boğazın uzunluğu 32 km’dir. Kızıldeniz’i Hint Okyanusu’na bağlayan boğaz stratejik önemi fazla olan deniz yollarındadındır.
Süveyş Kanalı
Süveyş Kanalı, Akdeniz’i Kızıldeniz üzerinden Hint Okyanusu’na bağlamaktadır. En dar yeri 300 metreyi bulan kanalın uzunluğu 163 km’dir. Güneydoğu Asya ile Avrupa arasında sefer yapan Güney Afrika kıyılarını dolaşan gemiler, kanalın açılmasından sonra bu yolu tercih etmişlerdir. Yeryüzündeki işlek su yollarındandır.
Hürmüz Boğazı
Basra Körfezi’ni Umman Denizi üzerinden Hint Okyanusu’na bağlayan boğazın genişliği 50 km’dir. Birleşik Arap Emirlikleri ile İran arasında yer alan boğaz, Orta Doğu petrollerinin dünyaya açılan kapısı konumundadır. Bu nedenle stratejik önemi yüksek olan boğazlardandır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.