Yerin, Kuzey ve Güney Yarım kürelerinde yıl boyunca aynı anda farklı mevsimlerin görülmesinin nedenleri
Dünya Güneş etrafında ve kendi etrafında dönmektedir. Güneş etrafındaki dönüşümünü 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. Böylece dünya üzerinde 1 yıl oluşur. Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir.
Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır. Aynı şekilde kuzey yarım kürede ilkbahar mevsimi yaşanır iken, güney yarım küre sonbahar mevsimini yaşamaktadır. Böylece dünyanın eksen eğikliği ve yıllık hareketlerine göre dört tane önemli günler oluşur. Bu günler mevsimlerin başlangıcı olmaktadır. Buna Gün dönümü adı verilir. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri denmektedir. 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine ise Solstis adı verilir.
Mevsimlerin oluşmasının başlıca nedenlerinden birisi eksen eğikliğidir. Eksen eğikliği dışında başka nedenlerde bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır:
- Dünyanın Güneş etrafında dolaşması güneş ışınlarının geliş açısını değiştireceğinden mevsimler oluşur.
- Dünya üzerinde bir yerin aydınlanma süresi nedenlerden birisidir.
- Diğer bir neden ise Dünya üzerinde herhangi bir yerin Güneş'ten gelen ısı ve ışık enerjisinin soğurma miktarıdır.
- Dünya üzerindeki bir yerin denizlere olan uzaklığı mevsimlerin oluşmasında etkendir.
- Dünyadaki herhangi bir yerin yükselti şekilleri de mevsimlerin oluşmasının nedenlerindendir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.