Yaz mevsimi
Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.
Yaz mevsimi insanlar, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalanma olanağı bulur. İnsan sağlığına büyük faydası bulunan ve kemiklerin gelişmesi için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yazın insanlar cildine ve bazı hastalıkların iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan faydalanılırlar. Güneş banyoları romatizmalar için çok faydalıdır. Güneşin kuvvetli ışınları birçok hastalıkları yok eder ve iyileştirir. Meyvelerin, sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. Türkiye'de insan gıdasının büyük bir kısmını tutan; buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi hububatlar bu mevsimde toplanır ve ambarlanır. Bu mevsimde araziler gelecek ekim dönemine hazırlanır.
Yazın aşırı ve kavurucu sıcaklığından da sakınmak gerekir. Uzun süre başı açık kalmak, aşırı güneş banyosu yapmak, cilt ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Serinletici içecekler içmede de aşırı gidilmemelidir. Bu mevsimde yiyecek ve içeceklerin yanında giyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yazları ter emici, rutubet çekici pamuklu giyecekler tercih edilip, naylon ve buna benzer giyecekler giyilmemelidir.
Mevsimler, dünyanın yıllık hareketi sonucunda meydana gelmektedir. Eliptik hareket ve eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasına neden olur. dünyanın hareketleri sonucunda kuzey yarım küre yaz mevsimini yaşarken, güney yarım küre de kış mevsimini yaşamaktadır.
Yaz mevsimi canlılığın devam ettiği, doğal dengelerin ve döngülerin oluştuğu, yağışların azaldığı, sıcaklık farklarının azaldığı bir mevsimdir. Yaz mevsiminde doğada her yer rengarenk olur. Hayvanlar daha faal olarak hayatlarına devam ederler. Özellikle üreme de gerçekleşebilir. Yaz mevsimi insanlar için dinlenme ve tatil yapma ayı olarak geçmektedir. Bu nedenle insanların yaz mevsimine bakış açıları farklıdır. Yaz mevsimi en çok sevilen mevsimlerden biridir.
Yaz mevsiminin özellikleri şu şekildedir
- Yaz mevsimi en sıcak mevsimdir.
- Yaz mevsiminde sıcaklık farkları oldukça azdır.
- Yaz mevsimin gündüzler çok uzundur.
- Yaz mevsiminde basınç merkezleri farklılık gösterir.
- Yaz mevsiminde yağışlar düşer.
- Yaz mevsiminde neredeyse hiç yağış olmaz.
- Yaz mevsiminde canlılık faaliyetleri devam etmektedir.
- Yaz mevsiminde bitkiler, hayvanlar ve diğer canlılar hayatlarına devam ederler.
- Yaz mevsiminde her yer yeşil ve her yer cıvıl cıvıl olur.
- Yaz mevsiminde hava, toprak ve su ısınır.
- Yaz mevsiminde deniz turizmi açılır.
- Yaz mevsiminde insanlar tatil yapmaktadır.
Yaz mevsiminin ayları şu şekildedir
- Haziran
- Temmuz
- Ağustos
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.