Yavuz Sultan Selim’in Memlüklular üzerine sefer düzenlemesinin sebepleri nelerdir
Yayınlanma:
Yavuz Sultan Selim’in Memlüklular üzerine sefer düzenlemesinin sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı devlet siyasetinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Fetihlerin devam etmesi, İslam dünyasında siyasi ve dini liderlik mücadelelerinin yaşanması özellikle Müslüman topraklarına seferler düzenlenmesine neden olmuştur. Yavuz Sultan Selim bir yıl arayla Mercidabık ve Ridaniye gibi tarihe geçen savaşları komuta ederek önemli zaferler kazanmayı bilmiştir.
Yavuz Sultan Selim’in Memlüklular üzerine sefer düzenlemesinin sebepleri şu şekildedir:
- Türk-İslam dünyasının lideri olma mücadelesinin yaşanmasıdır.
- Hicaz su yolları meselesinin çözüme kavuşturulmasıdır.
- Osmanlı’ya karşı ittifakların yapılmasıdır.
- Baharat Yolu’nun ele geçirilerek devletin ekonomik olarak güçlendirilmesidir.
- Hilafetin merkezinin İstanbul’a taşınmak istenmesidir.
- Yavuz Sultan Selim ile Memlükler’ in lideri arasında Türk – İslam dünyasının siyasi lideri olma mücadelesi bu seferin sebeplerinden birisidir.
- Fatih Sultan Mehmet döneminden Yavuz Sultan Selim’ e kadar çözülemeyen Hicaz su yolu sorununu çözmek bu seferin diğer bir sebebidir.
- Memlükler ile Şah İsmail arasında Osmanlı devletinin durdurulması adına bir ittifak yapıldığı ortaya çıkmış ve Yavuz Sultan Selim bu ittifak üzerine bu sefere kadar vermiştir.
- Bu seferin bir diğer sebebi ise Yavuz Sultan Selim Baharat Yolu’nu ele geçirerek devleti ekonomik yönden güçlendirmek istemiştir.
Yavuz Sultan Selim'in Memlüklüler üzerine düzenlediği seferin sonuçları:
- Bu sefer sonucunda Yavuz Sultan Selim galip gelmiştir.
- Seferin sonucunda Memlük devleti tamamen yok edilmiş ve son ermiştir.
- Yavuz Sultan Selim’ in sefere çıkmasının sebeplerinden birisi olan Türk – İslam dünyasının lideri olmak istemesi de gerçekleşmiştir ve bu unvan artık Osmanlı devletinin olmuştur.
- Seferin sonucunda Suriye, Filistin, Mısır, Hicaz Osmanlı topraklarına katıldı. Bu sayede Osmanlı sınırları Kuzey Afrika’ya kadar ulaşmış oldu.
- Halifelik kurumu Osmanlılara geçti ve Hicaz Emirliği Osmanlılara bağlandı.
- Baharat Yolu’nun denetimi de Osmanlılara geçmiş oldu.
- Venedikliler Kıbrıs için Memlüklar’e vergi ödüyorlardı. Bu vergiyi artık Osmanlı Devleti’ne ödemeye başladılar.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.