Yaşadığınız çevrede oynanan halk oyunları

Yaşadığınız çevrede oynanan halk oyunları
Yaşadığınız çevrede oynanan halk oyunlarını araştırınız. Yaşadığınız çevrenin halk oyunlarıyla ülkemizin diğer yerlerinin halk oyunlarını benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız.

Halk oyunları kültürel değerlerimizden biridir. Oyunlar konularını doğadan, toplumsal olaylardan ve günlük yaşamdan alır. Mesela Urfa Kımıl oyunu, ekine zarar veren bir haşere yüzünden halkın yaşadığı sıkıntıyı dile getirir. Oyunlarda kullanılan giysiler oynandığı yörenin geleneksel kıyafetleridir. Birlikte oynanan halk oyunları kişiye kaynaşmayı, beraber hareket etmeyi, paylaşmayı öğretir. Zengin bir kültüre sahip ülkemizin hemen her yöresinde farklı halk oyunları oynanır. Düğün, nişan, asker uğurlama, sünnet töreni ve bayramlar halk oyunlarımızın sergilendiği başlıca yerlerdir. Ülkemizin farklı yörelerinde oynanan halk oyunlarını daha yakından tanıyalım.

Zeybek, tek kişinin ya da grubun oynadığı bir halkoyunudur. Grupla oynandığında oyuncular çember şeklinde dizilir. Kollar omuz hizasında, eller başla aynı hizada olacak şekilde iki yana açılır. Büyük adımlar ve ağır hareketlerle oynanır. Arada yere doğru eğilip bir dizin yere vurulması, bu oyunun belirgin hareketlerindendir.

Ege Yöresi Halk Oyunları Listesi

1 Zeybek
2 Harmandalı Zeybeği
3 Mengi Ege Yöresi Halk Oyunları
4 Sepetçioğlu Ege Yöresi Halk Oyunları
5 Çömüdüm (Kütahya) 
6 Bağ Belleme (Afyon) 
7 Tavas Zeybeği (Denizli)
8 Yağcılar (İzmir)
9 Sudan Geçirme (Kütahya)

İç Anadolu Yöresi Halk Oyunları Listesi

1 Halay, İç Anadolu bölgesi halk oyunları arasında en yaygın olandır.
2 Kaşık, en eğlenceli İç Anadolu bölgesi halk oyunlarından biridir.
3 Kaşıklı Zeybek
4 Karşılama
5 Tokat ağırlaması
6 Simsim

Karadeniz Bölgesi Halk Oyunları

1 Deli Horon
2 Düz Horon
3 Atabarı
4 Orta Batum

Kaynak:Eğitim Sistem

646
342
276
49
61
1334
142
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum