Yabancı okullar sorununu Türkiye Cumhuriyeti nasıl çözmüştür
Yayınlanma:
Yabancı okullar sorununu Türkiye Cumhuriyeti nasıl çözmüştür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra en önemli iç meselelerden biri de yabancı okullar sorunu olarak yaşanmıştır. Eğitim ve öğretim sorununun Türkiye devletinin temellendirmesi ve emirleri doğrultusunda olması için çalışmalar yapılmıştır.
Yabancı okullar sorunun çözülmesinde diğer okulların uyguladığı tüzük ve yönetmeliklerin yabancı okullar için de tatbik edilmesi söz konusu olmuştur. Türk tarihi ve coğrafya derslerinin Türkçe ve Türk öğretmenler tarafından okutulmasına karar verilmiştir. Böylece yabancı diller okulu sorunu aşılarak Türkiye’nin istediği konuma getirilmiştir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında siyasi, sosyal, kültürel ve eğitimle ilgili olarak birçok sorun yaşanmıştır. Fakat devrimler sayesinde birçok kısmı aşılmıştır.
Yabancı Okullar Sorunu
- Avrupalı devletler kapitülasyonlar aracılığıyla Osmanlı Devleti‘nde pek çok farklı okullar açmışlar ve çeşitli haklara sahip olmuşlardır.
- Bu okullar, zamanla Osmanlı Devleti’ne karşı bazı zararlı faaliyetlerde bulunmaya başlamışlardır.
- Lozan Barış Antlaşması‘yla; bu okullarla ilgili tek yetkili kurumun TBMM olmasına karar verilmiş ve bu okulların eğitim sistemini düzenleme yetkisi TBMM’ye verilmiştir.
- 3 Mart 1924 tarihinde Tevhidi-Tedrisat Kanunu‘nun çıkarılmasıyla tüm okullar Millî Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır.
- Lozan’da yabancı okulların Türk milli eğitim sistemine bağlanması kararlaştırılmış, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile de bu durum pekiştirilmiştir.
- Fransa ile papalık yabancı okullarda Türk öğretmenlerin görev yapmasına ve bazı derslerin Türkçe okutulmasına karşı çıktılar.
- Türkiye, bu sorunun kendi iç meselesi olduğunu bildirdi. Bu okullarda tarih, coğrafya, Türkçe derslerinin Türk öğretmenlerce okutulması, Türk müfettişlerince denetim yapılması kararlaştırıldı.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.