Vizyon ve misyon nedir
Birçoğumuz vizyon ve misyon kavramlarına uzak olduğumuzdan dolayı bu kavramların ne anlama geldiklerini merak ederiz. Genelde büyük kuruluşlarda bu iki kelimeye yani misyon ve vizyon kelimelerine çok rastlarız. Peki misyon ve vizyonun ne anlama geldiklerinden haberdar mıyız? Çoğu kişi bu iki kelimenin anlamını bilmese bile mahcup düşmemek adına biliyormuş gibi takılmaktadır. Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Gelin misyon ve vizyon kelimelerinin anlamlarına bir göz atalım.
Misyon: Misyonda şu an ne durumdayız? ne yapmamız gerekiyor? görevlerimiz nelerdir gibi soruların cevabı alınması gerekmektedir. Kısacası sorumlu olunan şeylerden bahsedilmektedir.
Vizyon: Uzun bir gelecekte ulaşmak isteğimiz duruma olguya vizyon denilmektedir. Kendiliğinden gerçekleşmeyecek ancak gerekli çabaları harcarsak başarabileceğimiz bir ideali ifade etmektedir.
Misyon
Şirketlerin var oluş sebebidir.
- Neden varız,
- Ne iş yaparız,
- Kime hitap ederiz.
Vizyon
Ulaşılmak istenen hedeflerdir. Geçmişte yaşamış, her bir liderin bir vizyona sahip olduğunu görürüz. Bu kişiler içinde bulundukları zorluklardan çok çalışarak başarıya ulaşmış kişilerdir.
- Firmanın gelecekte hangi konumda olacağını,
- Hangi konumda olmak istediğini,
- Gerçekçi hedeflerini.
Umarız ki kısmen de olsa vizyon ve misyon kavramları ile alakalı soru işaretlerinizi giderebilmişizdir. Misyon ve Vizyon Şirket ve Kuruluşların gayelerini ve konumlarını bildiren kısa paragraflardan meydana gelir. Şu demek oluyor ki şirket neden mevcut bulunduğunu, hangi emele hizmet ettiğini ve ileriye dönük gayelerini Görev ve Vizyon bildirgesi ile tanımlar. Bir hayli fert bu 2 terimi karıştırır ve hemen hemen her 2 başlığa da aynı tanımlamayı aynı açıklamayı işler Ama bu 2 kavram birbirinden değişik sualleri yanıtlar. Uzman düşünenler için misyon ve vizyon bildirgesi eğer olmazsa olmazlardandır. Bu nedenden dolayı bu iki kavramı benimsemenizde fayda var.
Misyon ve vizyon benzerlikleri
Firmaları daha ileriye taşımayı hedefleyen misyon ve vizyon kavramları, çalışanlara güven verir. Firmanın durumunu ve gelişme potansiyelini yansıttığı için çalışanların daha motive olmasını sağlar. Ancak misyon ile vizyon tanımlamalarının uzun ve detaylı olması tavsiye edilmez. Bu kelimelerin altında yatan içerikler, herkesin kolayca anlayabileceği şekilde hazırlanmalıdır. Bu, sadece çalışanlar için değil, aynı zamanda şirketin çevrede daha doğru tanınmasını da kolaylaştırır.
Vizyon ve misyon arasındaki fark nedir
- Uluslararası firmaların, şirket politikaları gereği, Vizyon ve Misyonları bulunmaktadır.
- Şirketler, işe yeni başlatacakları profesyonellere, ilk önce şirketin temel taşlarını öğretirler, eğitimlerden geçirirler, şirket stratejilerini gösterirler. Bu durum doğal olarak kurumsallığın gereğidir.
- Ülkemizdeki bazı firmalara baktığımızda, Misyon ve Vizyon, angarya olarak görülmektedir.
- Bazı firmalar, sürdürülebilirlikten uzak, çalışarak hemen çok para kazanma hevesindeler.
- Geleceğe dönük hiç bir plan ve programları olmadan, hangi denizde yüzdüğünü bilmeden iş yapma derdindeler.
- Böylece piyasada, kısa vadeli ve hiç bir konumlandırma stratejisi olmayan firmalar açılıp kapanmaktadır.
- Hem ülke ekonomisine zararları dokunmakta, hemde işsizlik problemi her geçen gün artmaktadır.
- Uluslararası firmalar, ülkemizde bir firma ile flört ederken veya birleşmeden önce, şirket evliliği sürecine girme kararını vermeden, karşı firmanın Misyon ve Vizyonu ile yakından ilgilenir ve inceler.
- Kendi içlerinde değerlendirirler, planlamalarını adım adım hayata geçirirler.
- Firmanın neden var olduğu, hangi amaca hizmet ettiğini ve ileriye dönük amaçlarını Misyon ve Vizyonda tanımlıdır.
Misyon ve vizyon neden önemli
Misyon ve vizyon, kurum kültürü oluşturmanın başlıca şartları arasında yer alıyor. Çalışanların ve müşterilerin, kurumun misyonunu ve vizyonunu iyi anlaması ve benimsemesi verimli sonuçları beraberinde getirir. Özellikle de çalışanların, iş yerinin kısa ve uzun hedeflerinin bilincinde olması, bireysel ve kurumsal olarak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.