Vakıf, ibtida, vasıl kelimelerinin anlamı

Vakıf, ibtida, vasıl kelimelerinin anlamı
Bir tecvid kitabından vakıf, ibtida, vasıl kelimelerinin anlamını ve Kur’an-ı Kerim’de bunları ifade eden işaretlerin neler olduğunu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vakıf; birçok kişi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edinen kuruluş.

İptida; başlangıç, bir işe başlama, önceleri, en önce, ilk önce.

Vasıl: Ulaşan, erişen, kavuşan. Hakka vâsıl olan.

Lügatta: “Durmak” manasına gelen “vakf”, tecvid ilminde: “Nefesle birlikte sesin kesilmesine” denir. Vakf, kelimenin sonunda yapılır. Kelime ortasında kesinlikle yapılamaz.
İbtida” da, lügatta: “Başlamak” demektir. Tecvid ilminde ise: “Kıraata ilk defa veya vakf yapıldıktan sonra kıraata devam etmek için tekrar başlamak” manasına gelmektedir.
Vakf ve ibtida mahallerini iyi bilmek lazımdır. Çünkü vakf ve ibtida, doğrudan doğruya Kur’an-ı Kerim’in manası ile ilgili bir husustur.
Durulacak yerlerin tesbiti, başlanacak mahallerin bilinmesi Kur’an-ı Kerim’in daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Binaenaleyh, vakf ve ibtidaya riayet etmemek, Kur’an-ı Kerim’in manasını anlaşılmaz bir hale sokar. 

İnsan süresi l6. Ayetinde geçen ikinci ( قَوَارِيرَ ) kelimesi, vasl halinde tenvinsiz, vakf halinde de ra’nın sükunuyla okunur.

Kaynak:Eğitim Sistem

485
775
830
166
162
162
269
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.