Utancından yerin dibine girmek
Utancından yerin dibine girmek deyiminin anlamı:
Çok sevinçten ya da çok korkudan ne yapacağını şaşırmak, çok korkudan veya çok sevinçten ne yapacağını şaşırmak anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Utancından yerin dibine girmek deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.
Utancından yerin dibine girmek deyiminin hikayesi:
İnsanlar kötü bir şey olduğunda, şaşırdıklarında, istemedikleri bir durumla karşı karşıya kaldıklarında, heyecanlandıklarında ve özellikle de toplum önünde yaşanan ve bunlara neden olan durumlar karşısında utanırlar. Utanan insanlarda yüz kızarması söz konusu olmaktadır. Utanma durumunda insanlar hiç o durumda olmak istemezler.
Utancından yerin dibine geçmek deyimi bu anlamda kullanılan bir deyim olarak o durumun hiç yaşanmamasının istenmesine binaen dile getirilen bir ifade olarak dilimize yerleşmiştir. İnsanlar hayatlarında utanma durumunu kendi içlerinde yaşamak isterler. Çünkü rezil olma durumu insanlara küçük düştüğünü hissettirmektedir.
Deyimler kalıp yargılar olarak kullanılmaktadır. Mecaz ve yan anlama gelmektedir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturmaktadır. Deyimler tarih boyunca ağızdan ağza nesilden nesle aktarılarak ve devamında yazıyla kaydedilerek günümüze kadar korunmuştur.
Utancından yerin dibine girmek ile ilgili cümleler
1. Çok utanmak, rezil olmak.
"Törende ezberlediğim şiiri unutunca yerin dibine girdim."
2. Yitirilip bir türlü bulunamamak. Görünmez olmak, kaybolmak.
"Yerin dibine girdi sanki şu kumanda, iki saattir bulamıyorum."
"Soruyu çözemediği için, utancından yerin dibine girdi."
"Böyle bir durum karşısında, insan utancından yerin dibine girer."
"Suçlu olduğu ortaya çıkınca, utancından yerin dibine girdi."
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.