Üniversite Sınavına Hazırlık İçin Tavsiye
Sınavlarda başarıya ulaşmak, hedefi yakalamak bazen önümüzdeki süreci nasıl algıladığımızla ilgilidir. Eğer sınavın ne anlam içerdiğini bilinirse hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır.
“Sınavlar” bizim için ne anlam ifade ediyor? Bizde hangi duygu ve düşüncelerin oluşmasına neden oluyor? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sınav sürecinde başarıya ulaşmada oldukça belirleyici olacaktır. Çünkü sınava nasıl bir anlam yüklüyorsak, hazırlık süreci içinde sınavla ilgili yaşadıklarımıza vereceğimiz tepkiler de bu yönde olacaktır.
Sınavın bizde oluşturduğu etki, ya amaçlarımıza ulaşmamızda bir araç olacak ya da sevmediğimiz, kızgınlıkla, kaygıyla baş etmeye çalıştığımız bir amaç haline gelecektir. İşte başarı da belirleyici olan bu bakış açısıdır. Başarı veya başarısızlıklarımızın altında kendimizi gerçekten sınava nasıl hazırlanacağımızı bilememek yatmaktadır.
Sınav sürecinde iki düşünce yapısı ağır basar. Bunlar;
1.Sınava hazırlıkta kontrol elimizdedir;
Bu düşünce yapısında olayları belirleyen ve kontrol eden biz oluruz. Bu gruptaki öğrenciler, ne istediklerini bilirler, azimli ve kararlıdırlar. Zamanı ve kendilerini yönetme konusunda iç disiplinleri gelişmiştir. Sürekli ve etkili çalışma alışkanlığına sahiptirler. Moralleri bozulsa da düzeltmesini bilirler. Başarısızlık karşısında basit gerekçelere sığınmazlar. Çalışmaktan zevk alırlar. Kendi çalışma programlarını kendileri hazırlarlar. Yani öğrenmeyi öğrenirler.
2.Sınava hazırlıkta kontrol elimizde değildir;
Bu düşünce yapısındaki insanlar, yapılması gerekenleri bilirler ancak bir türlü uygulamaya geçemezler. Özgüvenleri eksiktir. Sürekli endişe içindedirler, süreci kontrol edemezler, dikkatlerini toplayamazlar. Yeteri kadar azimli değillerdir. Başarısızlıkları mantıksız gerekçelere bağlarlar. Çalışma alışkanlıkları oluşmamıştır.
Şimdi siz hangi grupta yer alıyorsunuz? Birinci gurupta iseniz çalışmaya devam edin. Gayet iyi yoldasınız. Eğer ikinci grupta iseniz, size birtakım önerilerimiz var. Hep birlikte şunlar yapılabilir.
– Lütfen nasıl bir sınava hazırlandığınızı öğrenin. Hazırlandığınız sınavın teknik (sınavın yapısı, soru dağılımı) ve psikolojik hazırlık (motivasyon düzeyini yüksek tutma – dikkati ve konsantrasyonu sağlama – kaygıyı kontrol etme – sağlıklı bir mesleki karar süreci geçirme) boyutu olduğunu unutmayın.
– Hedeflerinizi belirleyin. Belirlediyseniz realize edin.
– Zamanınızı iyi değerlendirin. Hazırlayacağınız programda ders ve sosyal hayat ile dengeli olsun..
– Başarıya odaklı bir çalışma temposu oluşturun.
– YGS ve LYS sürecinde çok değil verimli çalışmanın önemini unutmayın.
– Sınav sonuçlarınızı sağlıklı bir şekilde değerlendirin ve sizi bir adım daha ileriye götürecek stratejiler belirleyin.
Tüm bunları yapabilmek adına rehberlik servisinden destek alın
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.