Uluslararası takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinin kabulünün ekonomik hayata getirdiği kolaylıklar nelerdir

Uluslararası takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinin kabulünün ekonomik hayata getirdiği kolaylıklar nelerdir
Uluslararası takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinin kabulünün ekonomik hayata getirdiği kolaylıklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ölçülerdeki bu değişikliklerle hem ülkedeki ağırlık ve uzunluk ölçüleri standart hale getirilmiş, hem de Türkiye’nin uluslararası ticari ilişkilerinde kolaylıklar sağlanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde birden fazla millete mensup vatandaş barındırması sebebiyle birden fazla takvim, saat, rakam ve ölçü birimleri kullanılmıştır. Farklı ölçü birimlerinin kullanılması ve çoğunun sabit bir değere bağlı olmaması (örneğin kulaç, karış, dönüm, adım…) sebebiyle günlük yaşamda, ekonomide, uluslararası ilişkilerde pek çok yanlış anlaşılma yaşanmıştır. Bu tarz sıkıntıların önüne geçilmesi ve Avrupa ülkeleriyle iletişimi ve ticareti kolaylaştırmak adına takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinde uluslararası standartlar kabul edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin kullandığı hicri takvim ve rumi takvim cumhuriyetle beraber miladi takvimin kabulüyle kullanımdan kaldırılmıştır. Benzer şekilde alaturka saat yerine alafranga saat, Arap rakamları yerine uluslararası rakamlar, arşın ve kulaç benzeri ölçü birimleri yerine metre ve santimetre, okka ve dirhem gibi ağırlık ölçü birimleri yerine de kilogram ve gram kullanılmaya başlanmıştır.

4
150
5
10
17
18
223
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.