Ülkemizde yetişen ağaç türleri

Ülkemizde yetişen ağaç türleri
ülkemizde yetişen ağaç türleri ile ilgili araştırma yapınız, Türkiye’deki ağaç türleri ve özellikleri, Ülkemizde yetişen ağaç türleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde yetişen ağaç türleri

Türkiye, doğal kaynaklar bakımından dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Bunda elbette ülkemizde yetişen ağaç çeşitlerinin yarattığı orman manzalarının da etkisi büyük. Birçok farklı iklime ev sahipliği yapan ülkemizde günlük hayatta dahi pek çok ağaç türüne rastlanabilir. İşte Türkiye’de yetişen ağaç türlerinden başlıcaları...

Sarıçam; İğne yapraklı bir ağaç türü olan Sarıçam, ülkemizde en fazla Kuzey Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülür.

Karaçam; Ülkemizde yetişen ağaç türlerinden biri olan Karaçam’a hemen her bölgede 400-2100 metre yükseltilerde rastlamak mümkün.

Kızılçam; En geniş yayılım alanına sahip olan ve çam ağacı türlerinden olan Kızılçam, tüm orman alanları içindeki yüzde 25 payı ile ülkemizde en fazla Akdeniz kıyısında görülmektedir.

Sedir; Genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu yüksek bölgelerde yayılım gösteren Sedir ağaçları, Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslarda görülür.

Göknar; Köknar olarak da anılan bu ağacın 40 farklı çeşidi mevcuttur ve bunlardan 4’ü ülkemizde yetişen ağaç türlerindedir.

Ladin; Göknar’a benzer şekilde 40 farklı çeşidi olan Ladin’in Kafkasya’da ve Türkiye’de bulunan türüne Doğu Ladini adı verilir.

Fıstık Çamı; Genellikle Batı ve Güney Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde görülen Fıstık Çamı, görünümüyle diğer çam türlerinden kolaylıkla sıyrılır.

Ardıç; Birçok farklı çeşidi bulunan Ardıç ağacı, ülkemizde neredeyse tüm bölgelerin yüksek kesimlerinde doğal yayılış gösterir. Türkiye ormanları içinde yüzde 0,2 payı bulunan Ardıç, oldukça dekoratif bir ağaçtır.

Porsuk; Ormanlar içinde tek tek ya da küçük gruplar halinde bulunan Porsuk ağacı, kimi zaman çalı kimi zaman da sık dallı yuvarlak tepeli bir ağaç olarak görülür.

Servi; Ülkemizin güneyinde sıklıkla görülen Servi ağacı, ince ve uzun yapılı olup koyu yeşil yapraklara sahiptir. Dört mevsim yeşil ağaç formunda bulunan serviler, dekoratif görünümlerinden dolayı park ve bahçelerde sıklıkla tercih edilirler.

Meşe; Geniş yapraklara sahip Meşe, ülkemizde en yaygın yetişen ağaç türlerindendir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde birçok türünü görebileceğiniz bu ağaçlar, daima yeşil yapraklıdır.

Kayın; Türkiye’nin kuzey bölgelerinde daha fazla yayılış sergileyen Kayın ağacı, 40 metrelik uzunluğa erişebilir. Düzgün ve silindirik bir gövdeye sahip olan kayınların yaprakları elips şeklindedir. Sonbahar mevsiminde bu yapraklar kızıl renge bürünerek olağanüstü bir görüntü yaratırlar.

Gürgen; Kışın yapraklarını döken Gürgen; Trakya, Ege, Marmara, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülebilir. Yumurtaya benzeyen yapraklara sahip olan Gürgen ağacının sivri uçlu ve sert kabukları olan 1 santimetre civarında meyveleri vardır.

Kızılağaç; Boyu 20 metreyi geçebilen, esmer kabuklu ve seyrek dalları olan Kızılağaç, genellikle serin ve nemli bölgelerde görülür. Ters bir yumurtaya benzeyen, kenarları tırtıklı yaprakları vardır. Kızılağaç’ın ülkemizde doğal olarak yetişen 2 türünden söz edilebilir. Bu türler, Doğu Kızılağaç ve Adi Kızılağaç’tır.

Akçaağaç; Çoğu kış mevsiminde yapraklarını döken bu ağaç türü, ismini açık renkli gövdesinden alır. Türkiye’de 9 çeşidi gözlemlenen Akçaağaç’ın boyu 10 ila 30 metre arasında değişkenlik gösterebilir. Yaprak şekilleri de türüne göre farklılaşabilse de sarı renkte çiçeklere sahiptir.

Dişbudak; Genellikle sulak bölgelerde görülen Dişbudak’ın yaprakları elips şeklindedir. Beyaz çiçekleri salkım şeklinde duran ağacın Türkiye’de doğal olarak yetişen 4 türünden söz etmek mümkün.

Kestane; Özellikle Kuzey Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde rastlanabilen Kestane ağaçlarının Türkiye’de doğal olarak yetişen tek türü “Anadolu Kestanesi”dir. Mızrak biçiminde yaprakları olan bu ağacın çiçekleri bal kaynağıdır, ayrıca Kestane ağacının meyvesi de kışın sofraların vazgeçilmezlerindendir. Anadolu Kestanesi ülkemizdeki tüm orman alanları içinde yüzde 0,04’lük bir yere sahiptir.

Çınar; Heybetiyle ve uzun ömürlü oluşuyla ön plana çıkan Çınar ağaçları ülkemizin hemen hemen tüm ormanlarında görülebilir. Ayrıca park ve bahçelerde de rastlayabileceğiniz Çınarlar, dere ve akarsu yataklarında doğal olarak yetişebilirler. İri yapraklı bu ağacın dikenli ve yuvarlak meyveleri vardır.

Huş; Doğu, Kuzey ve Kuzeydoğu Anadolu’da yayılan Huş ağacı, yüksek kesimlerde tek başına veya başka ağaçlarla karışık olarak görülebilir. Soğuk havaya dayanıklı olan bu ağaç türünün dalları, yaşlandıkça sarkarlar. Üçgene benzeyen yaprakları çoğunlukla sivri uçludur.

Ihlamur; Güzel kokusuyla zihinlerde kendine yer edinen Ihlamur ağacı ülkemizde yetişen ağaç türleri arasında yer alıyor.Kışın yapraklarını döken ağaçlardan biri olan Ihlamur; Marmara, Batı Karadeniz, Orta Toroslar ve Kuzey Anadolu’da görülmektedir. Geniş yapraklı Ihlamur ağacının çiçekleri kurutulup sıcak su ile birlikte çay olarak tüketilmektedir.

Sığla; Dünyada yalnızca Türkiye’de doğal yayılış alanı bulunan Sığla ağacının boyu ortalam 15 ila 20 metredir. Sığla, kalın dalları olan geniş tepeli bir ağaçtır ve ilk bakışta genellikle Çınar ile karıştırılmaktadır.

Kavak; Türkiye’nin hemen her bölgesinde rastlayabileceğiniz Kavak ağaçları, farklı türlere sahiptir ve türüne göre görünümü de farklılaşabilmektedir. Ülkemizde yetişen Karakavak, Akkavak, Titrekkavak ve Fırat Kavağı adında 4 türü bulunan Kavak’ın yaprakları düz ya da dişli, üçgen veya oval gibi farklı formlarda olabilmektedir.

204
98
342
100
23
47
318
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum