Ülke genelindeki cemiyetler hangi kongrede bir çatı altında toplandı
Yayınlanma:
Ülke genelindeki cemiyetler hangi kongrede bir çatı altında toplandı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Milli Mücadele döneminde birçok cemiyet ve dernek kurulmuştur. Bu cemiyetlerin bir kısmı yararlı cemiyetler olarak faaliyet gösterirken vatanın ve devletin bölünmez bütünlüğünü korumak için mücadele etmişlerdir. Bir kısmı da zararlı cemiyetler olarak etnik gruplar halinde isyanların çıkmasına neden olmuştur.
Ülke genelindeki yararlı cemiyetler tek çatı altında toplanarak Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu karar Sivas Kongresi'nde alınmıştır. Böylece Anadolu üzerinde milli birlik ve beraberliğin sağlanması ve milli direnişin düşmana karşı mücadele azmine dönüşmesinde önemli bir adım atılmıştır. Milli Mücadele de zaferle sonuçlanmıştır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Tarih & İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.