Uğur Okulları LYS'de Matematik ve Geometri Ortalamaları Düştü
2015 LYS sonuçları 30 Haziran 2015 günü, saat 17.00’de açıklandı. YGS sonrası LYS’ye başvuran aday sayısı 1 milyon 368 bin 941, sınava giren aday sayısı 953 bin 280 sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı ise 79 bin 968 olarak belirlendi. 2014 yılında LYS’ye girmeye hak kazanan 1.423.127 kişi olmasına rağmen, sınava başvuran aday sayısı 946.252, sınavı geçerli sayılan aday sayısı ise 925.057 idi.
2015 LYS Lise son sınıfta okuyan adayların sonuçları derslerin ortalama net sayıları bakımından 2014 yılı ortalamaları ile karşılaştırıldığında Matematik ve Geometri derslerindeki ortalamalarda düşüş görülürken, diğer tüm ders ortalamalarında yükselme görülüyor. Geometri, Coğrafya 2 ve Felsefe grubu netlerinde ise yükselme olduğu dikkat çekiyor. MF puan türünde tercih yapacak aday sayısı ve üniversite kontenjanları karşılaştırıldığında her iki adaydan biri üniversiteye yerleşebileceği kadar kontenjan olduğu görülüyor. TM’de ve Yabancı Dil puan türlerinde ise aday sayısı ile kontenjanlar karşılaştırıldığında her 3 adaydan birisinin yerleşebileceği kadar olduğu anlaşılıyor. TS puan türünde ise bu oran 8 de 1 olarak değişiyor. Bu durum da TS yerleştirmelerinde okulların tercih kapattığı puanlarda yükselme olabileceğine işaret ediyor. 2015 yılına göre Devlet üniversitelerinin kontenjanlarında 16 bin 629 kişi kontenjan artışı yapıldı. Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarında 6 bin kişi kadar artış görülüyor. Böylece Lisans eğitimi veren bölümlerin Toplam Kontenjanlarında 27 bin 764 kişilik artış görülmektedir. Öğrencilerin tercih yaparken dikkatli olmaları, bilinçli davranmaları gerekmektedir. Öğrencilerin; uzman rehber öğretmenlerden destek almaları, üniversite ve bölümler ile ilgili bilgi edinmeleri ve bilinçli tercih yapmaları yaşamları boyunca mutlu ve başarılı olacakları mesleklerinin seçiminde, kariyer planlarını oluşturmada yararlarına olacaktır.
Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt
“2015 LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerimizin başarılı sonuçları da bizlere ulaşmaya başladı. Bu sınavda ayırt edici ders Matematik ve Geometri olmuştur. Öğretim yılı boyunca uyguladığımız eğitimin, kullandığımız yayınların ve yaptığımız deneme sınavlarının 2015 YGS ve LYS ile bire bir örtüştüğünü öğrencilerimiz aracılığıyla görmüş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm öğrencilerimizi verdikleri emek, gösterdikleri çaba ve başarıları için kutluyor, yaşamları boyunca başarılarının devamını ve mutlu olmalarını diliyoruz.”
Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil
“2015 yılı tercih ve yerleştirme sisteminde birçok değişikliğin yapıldığı bir yıl. Yapılan değişikliklere bakıldığında; Hukuk bölümlerinde puan türü değişikliği yapılarak TM2’ de yer alan bu bölümler TM3’e alındığını görmekteyiz. Bu durumdan ötürü de yayınlanan kılavuzda Hukuk Bölümlerinin 2014’ e ait başarı sırası boş görünmektedir. Öğrenciler tercih listesini oluştururken bu bölümlerin geçen yıl ki TM2’de yer alan başarı sıralarından yararlanabilirler. Puan türü dışında yine bu yıl Hukuk bölümüne gelen başarı sırası barajı (150.000) unutulmamalı ve bu barajı aşmayan öğrenciler tercih listesine bu bölümleri almamalıdır. Başarı sırası barajı aynı şekilde MF3 ile öğrenci alan Tıp (40.000 barajı) bölümleri için de geçerlidir. Sınav sonuçları incelendiğinde birlikte bu baraj sıralarının vakıf üniversitelerindeki TIP ve Hukuk bölümlerinin puanlarını yükselteceği kesin ve bunun diğer bölüm puanlarına da yükselme olarak yansıyacağını söyleyebiliriz. 2014 yılında toplam kontenjan 479 bin 850 iken 2015 yılında bu sayı bu yıl 503 bin 371 olmuştur. Genel olarak bakıldığında asıl kontenjan artışlarının vakıf üniversitelerinin %25 ve %50 burslu bölümlerinde olduğu görülüyor. Tıp bölümlerinde devlet üniversitelerinde 471 kişi artış görülürken vakıf üniversitelerinde 295 kişilik artış görülüyor. Mühendislik bölümlerinde de ise devlet üniversitelerinde 2005 kişilik artış var iken vakıf üniversitelerinde 2305 kişilik artış görülmekte. Psikoloji-PDR bölümlerinde devlet üniversitelerinde toplam 547 kişilik bir artış vakıf üniversitelerinde ise 504 kişilik bir artış bulunmaktadır. Hukuk bölümlerinde ise; devlet üniversitelerinde 692 kişilik vakıf üniversitelerinde ise 587 kişilik bir artış bulunmaktadır. TS puan türüyle öğrenci alan bölümlerde ise devlet üniversitesinde 593 kişi artış varken vakıf üniversitelerinde 625 kişilik bir artış görülmektedir. İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim bölümlerinde de toplam 2722 kişilik kontenjan artışına gidilmiştir. Kontenjanı azalan bölümlere ise bakıldığında en çok göze çarpan bazı devlet üniversitelerinin TS puan türüyle öğrenci alan bölümlerinde kontenjan azalmasına gitmesi olmuştur. Devlet üniversitelerinde bir yandan en çok tercih edilen bölümlerde azaltma yapılırken diğer taraftan tercih edilmeyen bölümlerde azaltma ya da bölümü kapatma yoluna gidilmiştir. Toplamda geçen yıla göre bölümler bazında 17369 kişilik bir kontenjan azalması olmuştur. Geçen yıl 11 kişinin altında öğrencinin yerleştiği bölümlere öğrenci alınmamasına karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda bu yıl öğrenci almayacak bölümler mevcut. Özellikle Temel bilimler dediğimiz Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri bu yıl öğrenci almayacak. Toplamda 1304 bölüm bu yıl öğrenci almayacak. En çok kapatılan bölümler ise aşağıdaki tablodan incelenebilir. Öğrenci alacak birçok bölümde ise kontenjanı azaltılmasına gidiliyor.
Adaylar, ÖSYM sitesinde yayınlanan “2015 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu” dikkatlice incelemeli, tercihlerini yaparken kılavuzda yer alan bilgiler ışığında işlemlerini yapmalıdırlar. Adaylar tercihlerini yaparken yerleştirme sıralamaları üzerinden işlemlerini yapmaya dikkat etmelidirler. Tercih işleminde önemli olan tercih listelerinin doğru ve realist hazırlanmasıdır. Tercih yapacak adayların istek sırasına göre işlemlerinin yapılması en sağlıklısıdır. Adaylar tercihlerini yaparken mutlaka uzmanlardan destek almalıdırlar. Bu konuda Uğur Okulları şubeleri ve Bahçeşehir Üniversitesi tercih ekipleri tüm adaylara destek sağlayacaktır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.