Tutumlu olmak nedir

Tutumlu olmak nedir
Tutumlu olmak nedir, tutumlu olmak neden önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tutumlu olmak gereksiz israftan kaçınmaktır. İnsanın gereksiz harcamalardan tüketimlerden uzak durması bugünü değil daha çok yarını düşünerek hareket etmesidir. Bunun yanında geleceğe yatırım yapması ve var olan kaynakları en iyi şekilde kullanması anlamına gelmektedir.

İnsanlar hayatlarını idame ettirebilmek için bir takım ihtiyaçlara gereksinim duyarlar. Bu ihtiyaçlar temel ihtiyaçların dışında sosyal hayata dair olan ihtiyaçları da kapsamaktadır. İnsanlar için bazı şeyler çok değerlidir. Bu nedenle ihtiyaçlar doğrultusunda değerler şekillenirken ayrıca maddi ve manevi duygular da şekillenir.

Tutumlu olmak da tam burada devreye girer. İnsanların elinde bulundurdukları herhangi maddi veya manevi bir değeri gerektiğinde gerektiği kadar kullanması tutumlu olmaktır. Savurganlığın tam zıttıdır. İsrafın düşmanıdır. Tutumlu olmak cimri olmak değil, hesap kitap bilmektir ve temkinli, tedbirli yaşamaktır.

Ayrıca tutumlu olmak cömert olmaya da engel değildir. Cömertlik eli genişlik bakımında tutumlu olmanın zıttı olarak algılansa da gerektiğinde gerektiği kadar harcamak kapsamında cömertlik de gereklidir.

Cimrilik ile cömertlik arasında nadide bir yerde duran tutumlu olmak, insanların başardıkları en güzel davranışlardan biridir. Bu nedenle değerlidir. Tutumlu olmak kişilerin özel hayatlarında, aile hayatlarında, iş hayatlarında, toplum hayatlarında yapmaları gereken bir şeydir.

Özel hayatında tutumlu olan bir kişi sağlıklı yaşar. Aile hayatında tutumlu olan biri her ailesine faydalı olur. İş hayatında tutumlu olan biri çalıştığı iş yerine ve beraberinde o sektöre maddi açıdan ve manevi açıdan yardımcı olur. Toplumsal olarak tutumlu olan biri vatanına ve milletine faydalı biri olur.

Tutumlu olmak tasarruf etmekle eşdeğerdir. Tasarruf ise israfı önleyen bir eylemdir. Ekonomik alanda öne çıkan bir kavramdır. Paranın doğru kullanılmasını sağlayan bir eylemdir.

Tutumun çeşitlerini dört ana bölümde toplayabiliriz:

1- Parada Tutumlu Olmak: Elimize geçen paranın bir kısmını geleceğimiz için bankada hesap açarak biriktirmekle olur.

2- Malda Tutumlu Olmak: Bize kalan malları har vurup harman savurarak bitirmemek; giydiğimiz, kullandığımız eşyaları temiz olarak ve iyi korumakla olur. Yediği yemeğin yarısını tabakta bırakan, elbiselerini kirleten, ayakkabılarını boyamayan, okul sıralarını çizen, yazı yazan, tebeşirleri boşa harcayan, muslukları, elektrikleri açık bırakanlar tutumlu değildirler.

3- Zamanda Tutumlu Olmak: Zamanı iyi değerlendirmek, tembellik etmemekle olur. Zamanı iyi değerlendirip boşa zaman harcamayan insanlar, rahat ve huzurlu bir hayat yaşarlar. Atalarımız “Vakit nakittir” “Zaman parayı, para da malı kazanır” demişler.

4- Sağlıkta Tutumlu Olmak: Sağlığımızı tehdit eden şeylerden uzak durmak, vücudu yıpratmamak, hastalıklardan korumakla olur. Sağlığı yerinde olmayan bir insanın parasının, malının hiç bir kıymeti yoktur. Kanuni Sultan Süleyman, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyerek sağlığın önemini çok anlamlı bir şekilde dile getirmiştir.

44
230
124
34
18
51
415
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.