Türklerin İslam medeniyetine mimari alanda ne gibi katkılar sağladı
Türkler, İslam Medeniyetine mimari alanda birçok katkı sağlamıştır. İslam mimarisi özellikle de Selçuklular ve Osmanlılar zamanında zirveye ulaşmıştır. Hem Selçuklular hem de Osmanlılar sanat değeri yüksek, görkemli çok sayıda mimari eser yapmışlardır. Hakim oldukları topraklarda camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, çeşmeler, kervansaraylar inşa etmişlerdir. Bursa’da bulunan Ulucami, İstanbul’daki Sultanahmet Camii, Edirne’deki Selimiye Camii, Sivas’taki Divriği Ulucamii Türk-İslam mimarisinin önemli örnekleri arasında sayılabilir.
Türkler, tarih boyunca göçebe toplumlar şeklinde yaşamış ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamış savaşçı bir millettir. Yerleşik hayata geçmelerinin ardından tarım kültürünün yaygınlaşması da Türklerin hayatını olumlu etkilemiştir. Mimari anlayış konaklama ve barınma ihtiyaçlarının artmasından ve ticaretin gelişmesinden ötürü artmıştır. İslam’ın kabul edilmesinden sonra dini mekanların inşası da söz konusu olmuştur.
Türkler İslam Medeniyeti’nde mimari olarak taş ve mermer yapılardan inşa edilen, kubbeli, kuleli eserler yaparak katkı sağlamıştır. Taş mimari ve mermer kullanımı Türklere özgü motiflerin süslemelerde kullanılmaları da mimari katkılar arasında bulunmaktadır. Ayrıca kullanılan teknik imkanlar da Türklere özgü olarak yapılmıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.