Türkiye’de demir çıkarılan başlıca yerler nerelerdir
Türkiye’de birçok maden yatağı bulunmaktadır. Demir, krom, bakır, bor gibi madenler en çok rezervleri olan madenler olarak bilinmektedir. Türkiye’de demir çıkarılan başlıca yerler bulunmaktadır. Türkiye’de en çok çıkarılan maden ürünlerinden biri olan demir ülkemizde birçok alanda kullanılmakta ve ayrıca ihracatı da yapılmaya devam etmektedir.
Demirin kullanım alanları geniş olmasına rağmen ülkemizde işlendiği yerler oldukça kısıtlıdır. Bu yerler de Karabük, Ereğli ve İskenderun olarak bilinmektedir. Türkiye’nin en büyük demir-çelik işleme tesisleri Karabük’te bulunmaktadır.
Dünyanın en çok kullanılan madenlerinden bir tanesi olan Demir madeni, özellikle gelişen sanayi ile beraber her geçen gün önemini arttırmaktadır.
Çıkarıldığı yerler: Ülkemizde demirin en çok çıkarıldığı bölge Doğu Anadolu’dur. Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerimizde çıkarılmaktadır.
Demir madeni Karabük, İskenderun ve Ereğli demir-çelik fabrikalarında işlenmektedir.
Türkiye’de demir çıkarılan başlıca yerler şu şekildedir:
- Sivas
- Malatya
- Sakarya
- Balıkesir
- İzmir
- Kütahya
- Hatay
- Bingöl
- Düzce
- Kahramanmaraş
- Kayseri
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.