Türkiye'de arpa nerede yetişir, il il en çok arpa ekimi yapılan bölgeler hangileridir
Soru : Türkiye'de arpa nerede yetişir, il il en çok arpa ekimi yapılan bölgeler hangileridir?
Ödev cevabı kısaca : Arpa ekim alanları: Arpa ekim alanları 2019 yılında bir önceki yıla göre %9,8 artarak 28,7 milyon dekar olmuştur. Türkiye’de 2019 yılında arpa ekim alanlarında %11,9’luk paya sahip olan Konya ili 3,4 milyon da ile birinci sırada yer alırken, Ankara ili 2,4 milyon da ile ikinci, Şanlıurfa ise 1,9 milyon da ile üçüncü sırada yer almaktadır. Arpa ekim alanlarında 2015 yılına oranla 2019 yılında %3 civarında artış yaşanmıştır. Arpa üretiminde önde gelen iller Konya, Ankara, Şanlıurfa, Kırşehir, Afyonkarahisar ve Kayseri'dir
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Arpa üretimi 2019 yılında bir önceki yıla göre %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. TÜİK Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre, 2019 yılında 7,6 milyon ton olan arpa üretimi 2020 yılında %9,2 oranında artarak 8,3 milyon ton olmuştur.
Arpa genellikle çok sıcak ve çok soğuk olmayan nemli bölgelerde yetişmektedir. Sıcaklığın 0 derecenin altına düşmemesi ve 20 derecenin üstüne çıkmamış gerekmektedir. Nem oranı ise %70 olan yerler arpanın yetişmesi için uygundur. Arpaların yetişmesi için en uygun toprak organik olarak zengin, milli, ve nemliliğe uygun topraklardır.
Türkiye arpa üretimi açısından oldukça etkin bir ülkedir. Doğu Karadeniz kıyıları haricinde hemen hemen her bölgede arpa yetiştirilebilmektedir. Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde özellikle deniz seviyesinden yüksekte olan iç kesimlerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye, dünyada arpa üretimi sıralamasında 6. sırada yer almaktadır. Bunların yanı sıra arpa Türkiye'de en çok bira sanayisinde ve hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.