Türk kültüründe misafirin önemi
Misafirperverlik Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu kültür yıllarca nesilden nesile aktarılarak devam eden bir kültürdür. Kültürümüzde misafirperverliğin önemi tarihe bakıldığından daha iyi anlaşılmaktadır. Yıllarca göçebe yaşam süren atalarımız gittikleri yörelerde yada kendi bulundukları bölgelere gelen haklara karşı daima kapılarını açmışlar ve yiyecek ve içeceklerini dahi paylaşmışlardır.
Günümüzde bile tanımadığımız birinin kapısını çalıp, yolcu olduğumuzu yada yolda kaldığımızı dile getirdiğimizde dahi ellerinden geldikçe bize yardımcı olup misafir edeceklerdir. Büyüklerimizin daima kullandıkları sözler bile Türk kültürümüzde misafirliğin önemi açısından ne kadar önemli olduğunu görebilmekteyiz. Örnek olarak kapına düşmanın bile gelirse geri çevirme, kapına geleni boş gönderme ve Allah’ın misafiri benim misafirim gibi cümleleri sizlerde duymuşsunuzdur.
Başka birinin evine misafir olduğumuzda en yukarı köşe ve evin en güzel odası misafirlere ayrılmış olduğunu görürsünüz. Her Türk’ün evinde misafir yemek seti, misafir sofrası, misafir havlusu ve misafir yatağı gibi ayrılmış gereçler vardır.
Not : Yukarıdaki bilgilerden hareketle kendiniz bir konuşma hazırlayabilirsiniz.
1. Örnek
Sevgili arkadaşlar.
Bir yere veya birinin evine kısa bir süre kalmak için gelen kimseye misafir dendiğini hepimiz biliyoruz. Türk insanı misafir olmayı ve misafir ağırlamayı çok sever. Hatta Türk insanının misafirperverliği, diğer kültürlerde de oldukça ünlüdür.
Buraya yukarıdaki açıklamalardan eklemeler yapınız.
Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.
5.Sınıf Anıttepe Türkçe Cevapları
2. Örnek
Türk kültüründe misafirin önemi büyüktür. Atalarımız uzun yıllar göçebe bir hayat sürmüş ve sonrasında yerleşik hayat geçmiştir. Sonrasında ise misafirliğe ve misafirperverliğe büyük önem vermişlerdir.
Türk milleti diğer toplumlar tarafından misafirperverliği ile tanınır. Dikkat ederseniz evimizde, misafir odası, misafir yemek takımları, misafir terlikleri bulunur. Bu da kültürümüze has, misafire önem vermemizden kaynaklanmaktadır.
Misafirliğin sosyal hayatta da büyük bir önemi vardır. İnsanların birbirleriyle iyi ve yakın ilişkilerde bulunması, birbirlerini ziyaret etmeleri, birbirlerini ağırlamaları sosyal hayatın oluşumunda büyük yer tutmaktadır. Misafirlik, birlik ve beraberliği, toplumsal dayanışmayı artırır. Toplumsal iletişimi kuvvetlendirir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.