Toroslar'ın tepesinde 65 milyon yıllık deniz canlısı fosillerinin bulunmasının nedeni o dönemde Anadolu'nun hangi denizle kaplı olmasıdır

Toroslar'ın tepesinde 65 milyon yıllık deniz canlısı fosillerinin bulunmasının nedeni o dönemde Anadolu'nun hangi denizle kaplı olmasıdır
Toroslar'ın tepesinde 65 milyon yıllık deniz canlısı fosillerinin bulunmasının nedeni o dönemde Anadolu'nun hangi denizle kaplı olmasıdır sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 8 Nisan 2017 Cumartesi 667. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı İsmail AKGÜL İstanbul'dan katılıyor İnşaat firmasında yönetici olarak çalışıyor;

Soru : Toroslar'ın tepesinde 65 milyon yıllık deniz canlısı fosillerinin bulunmasının nedeni o dönemde Anadolu'nun hangi denizle kaplı olmasıdır  

A- Anapos

B- Notus

C- Thalassa

D- Tetis

Doğru Cevap: Tetis

Tetis Okyanusu, (Tetis Denizi) Paleozoik-Mezozoik-Erken Tersiyer süresince Gondvana ve Laurasia arasında batı-doğu yönünde uzanan eski okyanustur. Tetis Okyanusundan geriye günümüzde Akdeniz, kuzeydeki Paratetis kolundan ise Karadeniz, Aral Denizi ve Hazar Denizi kalmıştır.
 
225 milyon yıl önce dünya üzerinde tek bir kıta (Pangea) ve onu çevreleyen dev bir okyanus (Pantalassa) bulunuyordu. 200 my önce Trias devrinde Pangea süperkıtası parçalanarak kuzeyde ve güneyde büyük iki kıtaya bölündü. Kuzeyde Lavrasya adıyla, günümüzdeki Kuzey Amerika ve Avrasya'nın bulunduğu super kıta bulunuyordu. Güneyde Gondvana adıyla günümüzdeki, G. Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya kıtaları bir arada bulunmaktaydı. Gondvana ve Lavrasya kıtaları arasında Tetis Okyanusu bulunuyordu.
 
Permiyenden sonra Lavrasya ve Gondvana kıtaları doğu yönünde genişleyerek açılıp Tetis Okyanusunu oluşturmuştur. Tetis'in Permiyende açılıp, Trias sonunda kapanan bölümüne Paleotetis adı verilmiştir. Trias'dan sonra açılıp kapanan bölümüne Neotetis denilir. Tersiyerde Neotetis'in tamamen kapanmasıyla Gondvana ve Lavrasya kıtaları çarpışmış, Alpin Orojenezine ait Alp-Himalaya dağ sistemi oluşmuştur. Kretase döneminde doğuda daha geniş olan Tetis batıya doğru daralmıştır.
 
Atlas okyanusunun yayılması ile kuzeye doğru kayan Afrika kıtası doğudan Tetis Okyanusunun kapanmasına yol açmıştır. Levha hareketleri sonucu Afrika, Arap ve Hindistan Levhasının kuzeye hareketi ile eskiden Tetis'in tabanı olan alanlar Alp-Himalaya dağ kuşağını meydana getirmişlerdir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.