Teravih namazı nasıl kılınır

Teravih namazı nasıl kılınır
Teravih ve teravih namazı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız için oldukça faydalı bir içerik hazırladık. İşte, teravih, teravih namazı ve teravih namazının kılınışı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca kılınan ve Sünnet-i Müekkede olan bir namazdır. Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır ve camide cemaatle kılınması sünnettir. Tek başına da kılınabilir ama cemaatle kılındığı zaman çok daha makbul olan bir namazdır. Teravih, 20 rekat olarak yatsı namazının vitrinden önce kılınır.

Teravih Namazı Hakkında

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar tarafından kılınan bir namaz olan Teravih, Ramazan ayına özel bir namazdır. Kadınların da yine camiye gelerek kıldığı Teravih namazı, Anadolu başta olmak üzere birçok yerde yaygın olarak kılınmaktadır. Kazası olan bir namaz değildir. Yani günü geçtikten sonra bir sonraki gün kılınmaz. 20 rekat, 2 rekatta veya 4 rekatta bir selam verilerek kılınabilir.

İmam ile birlikte kılınan teravih namazlarında Fatiha süresinden sonra ya bir kısa süre ya da 3 kısa ayet okunur. Bu nedenle imamla kılınan namazlarda kabul edilen genel görüş, cemaati yormayacak şekilde ve çok uzun olmayacak şekilde namazların kıldırılmasıdır.

Yatsı namazı kılınmadan teravih namazı kılınmaz. Teravih namazı, vitirden önce ya da vitirden sonra kılınabilir. Yatsı namazından hemen sonra teravih namazını kılmak istemeyen ya da kılamayan kişiler sabah ezanına kadar herhangi bir vakitte teravih namazını eda edebilirler.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır

Teravih namazının diğer nafile namazlardan bir farkı yoktur. Yani, iki rekat namaz nasıl kınıyorsa teravih namazı da o şekilde kılınır. Teravih namazı 2 rekatta veya 4 rekatta bir selam verilerek kılınabilir. Dört rekatta bir selam verilerek cemaat ile kılınan teravih namazı şu şekildedir:

İmam: Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyan kişilere imam oldum, diyerek niyet eder ve iftitah tekbirini alarak ellerini bağlar.

İmamın arkasında duran cemaat: Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama, diyerek niyet eder ve imam tekbir getirdikten sonra Allahuekber diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

Bu kısımdan sonra imam ve cemaat içinden Sübhaneke'yi okur ve Sübhaneke bitince, imam içinden besmele çekerek sesli bir şekilde Fatiha ve yanına başka bir süreyi okur. Sonrasında cemaatle birlikte rüku ve secde kısmını kılar ve ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekatta imam içinden Besmele çeker ve sesli bir şekilde Fatiha okur. Fatiha’nın ardından bir süre daha okur ve cemaat ile birlikte rüku ve secde yapılır. Bu rekatta oturulur. İkinci rekatın sonunda ki bu ilk oturuşta imam ve arkasında ki cemaat Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik okur ve üçüncü rekata kalkılır.

Üçüncü rekatta ilk rekatta yapılan şeyler yapılır.

Dördüncü rekatta oturulunca imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbenağfirli okur ve selam verilir. Bundan sonra ilk dört rekat kılınmış olur.

Teravih namazının vakti nedir

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem Teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzını kılmadan vitir ve Teravih namazı kılınır ise vitir ve Teravihin yeniden kılınması gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; Teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.