Teokratik yönetim nedir
Teokrasi; devletin ve hukuk kurallarının dini temellere dayandığı yönetim biçimidir. Teokratik yönetim; devletin anayasal yapısının oluşmasında, hukuk kurallarının belirlenmesinde, temel hak ve özgürlüklerin düzenlenmesinde teokrasi anlayışının hakim olduğu yönetim anlamına gelir. Teokratik yönetime sahip devlete teokratik devlet denir.
Din kurallarına dayalı olan yönetim şekline “Teokrasi” ya da “Teokratik” adı verilmektedir. Yani, teokratik yönetim şeklinde devlet organları üzerinde siyasi otorite yerine dini otorite etkilidir. Başka bir deyişle ise; devlet işlerinde ruhban sınıfının sorumlu olduğu ve devlet işlerinin dini esaslara dayandırıldığı yönetim şekline “Teokrasi” denir.
Din kurallarının temel alındığı teokraside, kurallar genellikle dini kuralların aynısıdır ya da bir çok kural dini kurallardan büyük ölçüde etkilenmiş olan kurallardır. Çünkü bu yönetim şeklinde kuralların dini temellere dayandırılması meşrutiyet için gereklidir.
Teokratik yönetim şeklinde sahip olan ülkelerde hukuk sistemi dine göre şekillendirilir ve en yüksek merci olarak ruhban sınıfı görülür. Teokratik yönetim şeklinde kanunlar her ne kadar dini esaslara dayandırılmış olsa da bu yönetim şeklinde doğma mantığı ve akli durum her koşulda göz önünde bulundurulmaktadır. Genellikle mantıklı, akli ve pratik durumlar olarak varsayılan dogmalara adapte edilmek amaçlanır. Bu nedenle de teokratik devlet anlayışının temelinde dogma vardır diyebiliriz; dogmalar dışında her tür bilgi ikinci plana atılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.